Ervin
14 °C
21 °C

Gyurcsány: a szovjet felszabadítás nem lehet vita tárgya

2005.02.16. 18:09
Többek között gazdasági megállapodást kötött a Moszkvába látogató Gyurcsány Ferenc Mihail Fradkov orosz kormányfővel. A magyar miniszterelnök szerint Magyarország szovjet felszabadítása nem lehet vita tárgya. A miniszterelnök elmondta, hogy az 1945-ben a Szovjetunióba hurcolt sárospataki könyvek visszaadásának témájában fokozódó orosz nyitottságot észlelt

Nem lehet kisstílű viták tárgya az, hogy Magyarország hálával tartozik, amiért a Szovjetunió felszabadította a fasizmus alól 60 évvel ezelőtt, jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Moszkvában, orosz kollégájával, Mihail Fradkovval együtt tartott sajtóértekezletén.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: "a történelem sok részlete vitatható, de van egy dolog, amit Magyarországon nem szeretnénk vitatni. Magyarország a Szovjetunió és a vörös hadsereg segítségével szabadult meg a fasizmustól 60 évvel ezelőtt. Ezért köszönettel és hálával fog tartozni mindig. Sohasem fogjuk megengedni, hogy ez a kérdés kisstílű viták tárgya legyen."

Gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá

Gyurcsány Ferenc Moszkvában
Gyurcsány Ferenc és Mihail Fradkov
A két miniszterelnök előzőleg gazdasági együttműködési megállapodást írt alá. Erre azért volt szükség, mert a régi megállapodás számos kereskedelempolitikai elemet is tartalmazott, amelyeket az EU-csatlakozás után fel kellett mondani. Ezután felújíthatja munkáját a magyar-orosz kormányközi vegyes bizottság.

Mihail Fradkov méltányolta, hogy Magyarország EU-tagsága nem gördített akadályokat a kétoldalú gazdasági együttműködés útjába, sőt tágította az orosz cégek részvételi lehetőségeit magyarországi tendereken. Gyurcsány rámutatott, hogy a magyar export 2002 óta megduplázódott, és megemlítette a Richter, a Medicor és a Nagykanizsai Konzervgyár üzleti sikereit az orosz piacon.

Helikopterfelújítás

Államtitkári szinten írtak alá három másik megállapodást: az egyik egykori szovjet helikopterek felújítását érinti a Dunai Repülőgépgyárban tíz korábbi szerződésben rögzített licenc alapján. Mint Gyurcsány Ferenc jelezte, a dokumentum rögzíti, hogy ez a tevékenység jogszerűen folytatható, és ezen túl nincs rendezetlen elszámolási kérdés Magyarországon. Az orosz kormányfő érzékeltette, hogy Oroszország mintának szánja a megállapodást szellemi tulajdonjogai védelmében a többi olyan kelet-közép-európai országban, ahol egykori szovjet fegyverek gyártása vagy javítása folyik.

Szó esett a sárospataki könyvekről

Aláírásra került még a 2005-2007-re szóló kulturális együttműködési jegyzőkönyv, valamint egy szándéknyilatkozat a nanotechnológiai együttműködésről, amelynek értelmében orosz közreműködéssel kutató- és oktatóhelyet hoznak létre Magyarországon.

Gyurcány Ferenc a sajtóértekezleten elmondta, hogy az 1945-ben a Szovjetunióba hurcolt sárospataki református kollégiumi könyvek visszaadásának örökzöld témájában fokozódó orosz nyitottságot észlelt, s reményét fejezte ki, hogy a rendezést gátló jogi akadályok meg fognak szűnni.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft