Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Negyven rendőr sérült meg utcai zavargásokban, Sydneyben

2004.02.16. 10:25
Negyven rendőr sebesült meg a vasárnap este Sydneyben kitört utcai zavargásokban. A mintegy száz bennszülött amiatti felháborodásában vonult az utcára, és kezdett el gyújtogatni, mert korábban egy 17 éves fiú rendőri üldözés közben halálát lelte. Az ügy felderítését a rendőrség mellett az ügyszség és közjogi szervezet is megkezdte. Az ellenzék vezére a szegénynegyed ledózerolását szeretné.
Mintegy negyven ausztrál rendőr sebesült meg a Sydneyben kitört utcai zavargásokban.

A rendőrség tagadja a vádakat

Az ausztrál nagyváros egyik, főként bennszülöttek által lakott negyedében azután szabadultak el az indulatok, hogy szombaton életét veszítette egy 17 éves fiú, akinek édesanyja szerint gyermeke akkor szenvedett halálos balesetet, amikor az őt üldöző rendőrök elől menekült.

Bár a rendőrség határozottan tagadta a vádat vasárnap és hétfőn több száz feldühödött fiatal vonult az utcára, és kezdett vandál pusztításba.

A tüntetők felgyújtottak egy vasúti állomást és több gépkocsit. A feldühödött fiatalok kövekkel és gyújtópalackokkal támadtak a rend helyreállítására kivezényelt rohamrendőrökre, akik közül négyet kórházban ápolnak.

A rendőrség négy embert letartóztatott a vasárnap éjszakától hétfő reggelig, négy órán át tartó zavargások alatt, de közölték, lesznek még letartóztatások.

Ledózerolni a negyedet?

A BBC helyszíni tudósítójának beszámolója szerint évek óta ez volt az ausztrál nagyváros legkomolyabb zavargása, és hatására kedvezőtlen fordulat várható az ország etnikai békéjében.

Új Dél Wales első embere, Bob Carr bejelentette, azonnal vizsgálni kezdik a 17 éves fiú halálának körülményeit és a rendőrség intézkedését a halálesettel kapcsolatban. Az ügyben egy független közjogi szervezet is vizsgálatot indított.

Keményebb hangot ütött meg az állam ellenzékének vezére John Brogden. A Sydney Morning Herald tudósítása szerint Brogdan bulldózerekkel rombolná le a zavargók élőhelyét, az úgynevezett Blokk negyedet.

Zaklatják őket

A halott fiú, Thomas Hickey édesanyja elmondta, fia motorbiciklivel menekült a rendőrök elől, amikor elesett, és felnyársalta egy kerítés. Az anya verzióját a rendőrség tagadta.

Egy, az ABC rádiónak nyilatkozó helybéli szerint a fiút megölték. "Mindannyian elmentünk arra a helyre, ahol az eset történt, de nem találtunk semmit. Olyan gyorsan eltüntették a nyomokat, amilyen gyorsan csak lehetett."

A környéken lakók egyik szószolója a rendőrséget azzal vádolta, folyton zaklatja a bennszülött negyed lakóit. "Kérdezze meg bármelyik kölyköt a Blokkból. Többségük azt fogja mondani, hogy folyamatos rendőrségi zaklatásnak vannak kitéve." - mondta el a BBC-nek Lyle Munro.

A negyed leginkább a heroinkereskedők miatt hírhedt. A szerhez közismerten könnyen hozzá lehet jutni egy helyi parkban.