Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Pert indítanak a cunami áldozatai

2005.02.16. 20:17
A héten pert indít egy amerikai ügyvédekből, illetve európai cunamiáldozatokból álló csoport a thai kormány, egy francia szállodalánc, illetve egy amerikai szökőárelőjelző központ ellen. A csoport szerint az érintettek mulasztásai miatt több ezer ember lelte halálát.

Beperli a thai kormányt, egy nemzetközi szállodaláncot és az amerikaiak által üzemeltetett szökőárjelző rendszert a cunami áldozatainak egy csoportja.

Nem pénzre mennek

A december 26-án az Indiai-óceánon bekövetkezett Richter-skála szerinti 9,0-ás erősségű földrengés miatt keletkezett mélytengeri szökőár 290 ezer ember halálát okozta Délkelet-Ázsiában. Az áldozatok többsége Indonéziában, Sri Lankán és Thaiföldön tartózkodott a katasztrófa pillanatában, az árhullám 11 országban pusztított.

"Úgy találtuk, komoly mulasztások történtek" - jelentette ki Herwig Hasslacher a csoport egyik ügyvédje. A pert csütörtökön New Yorkban tervezik elindítani, közölték bécsi sajtótájékoztatójukon.

A 14 osztrák és 5 német túlélőből és amerikai ügyvédekből álló csoport nem követel anyagi jellegű kártérítést, inkább a tények feltárását, a felelősök megnevezését szeretnék elérni.

Nem jelentették

A csoport keresetében a washingtoni Nemzeti Óceáni és Légnyomásügyi Irodát (NOAA) és annak hawaii bázisát, továbbá a francia Accor Hotel szállodaláncot (amely a thai Khao Lak turista paradicsomban működő Sofitel hotel tulajdonosa), valamint a thai kormányt nevezi meg.

A kereset szerint a NOAA-t azzal vádolják, hogy hawaii cunamijelző központjuk annak ellenére nem tett jelentést a veszélyről, hogy két erős rengést is érzékeltek műszereik. A csoport szerint életek ezreit lehetett volna megmenteni, ha a figyelmeztetést (ami 6,5-ös rengés esetén kötelező) a kellő időben bocsátják ki.

Ed Fagan ügyévdnő közlése szerint a csoport egy szövetségi bíróság állásfoglalását is ki fogja kérni, hogy a per során műholdképeket vizsgálhassanak, valamint áttanulmányozhassák a NOAA és a thai, illetve az indonéziai hatóságok között meglévő kapcsolatokat.

Szerintük mindent megtettek

Pedig a katasztrófát követő napokban épp a beperelni kívánt honolului Csendes-óceáni Cunami Riasztási Központ számolt be arról a sajtónak, hogy hiába riasztották időben az ázsiai országokat.

Mivel azonban az érintett térségben nincs az emberek riasztásához megfelelő rendszer, ezért az amerikai kutatók az érintett országok amerikai nagykövetségeit kezdték el telefonon figyelmeztetni a közelgő veszélyre.

Az amerikai földtani intézet kutatójának akkor nyilatkozata szerint elég idő volt (kb. két óra) a földrengés és a szökőár partot érése között ahhoz, hogy számos életet megmenthessenek, ha a megfelelő eszközök rendelkezésre álltak volna.

Cunamijelző központ és riasztási rendszer felállításáról a katasztrófa után tárgyalásokat kezdtek egymással az érintett országok. A rendszernek alkalmasnak lennie arra, hogy veszély esetén rövid idő alatt kiüríthessék partszakaszaikat.