Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megalakult a Hamasz-többségű palesztin parlament

2006.02.18. 14:52
A szervezet szóvivője a fegyveres harc folytatására szólított fel Izreal ellen, 13 megválasztott képviselő börtönben maradt. Mahmud Abbász kifejtette, nem engedi, hogy a Hamasz letérjen a békés útról, a szervezet kormányfőjelöltje, lát esélyt a párbeszédre.

A parlamenti választásokon győztes radikális Hamászt kérte fel kormányalakításra és az Izraellel kötött megállapodások tiszteletben tartására Mahmúd Abbász palesztin elnök az új palesztin törvényhozás alakuló ülésén, amely Korán-idézetek felolvasásával és a képviselők eskütételével vette kezdetét szombaton délelőtt a ciszjordániai Rámalláhban.

A Hamász szóvivője ugyanakkor továbbra is a fegyveres harcfolytatása mellett foglalt állást, míg Iszmáil Hanije miniszterelnök-jelölt a "nézeteltérések párbeszéd útján való rendezését" szorgalmazta a Hamász és a palesztin parlamentben eddigi többségét elvesztő Fatah között.

Abbász: Nem kérdőjelezhetők meg a békemegállapodások

Abbász beszédében felszólította az új kormányt, hogy tartsa tiszteletben a Palesztin Hatóság és Izrael között korábban megkötött megállapodásokat, különös tekintettel az 1993-as oslói egyezményre, amely megnyitotta az utat egy évvel később a Palesztin Hatóság megalakulásához. Az elnök úgy vélekedett, hogy az új kabinetnek el kell köteleznie magát az Izraellel való békefolyamat mellett és véget kell vetnie a "fegyverek káoszának".

A palesztin elnök leszögezte: az Izraellel kötött közbülső békemegállapodások realitások, és nem engedi meg senkinek, hogy azok legitimitását megkérdőjelezze. A Hamász mindeddig nem ismerte el a zsidó államnak a létezéshez való jogát sem.

A Hamasz kormányfőjelöltje békésebb hangot ütött meg

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője elutasította Abbász felhívását. "A Hamász elveti a tárgyalásokat a jelenlegi körülmények között mindaddig, amíg a megszállás és az agresszió folytatódik. Megerősítjük a fegyveres ellenállás melletti elkötelezettségünket, mint népünk természetes jogát" - jelentette ki a szóvivő.

Ugyanakkor Iszmáil Hanije, a mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint "olyan politikai nézeteltérésekről" beszélt a Hamász és Abbász között, amelyeket "párbeszéd útján" meg lehet oldani.

Abbász felszólította a nemzetek közösségét, hogy segítsenek újraindítani az izraeli-palesztin béketárgyalásokat. Úgy vélekedett azonban, utalva a Hamász-kormány esetére ígért nemzetközi szankciókra, hogy "nem szabad megbüntetni a palesztin népet demokratikus választása miatt", és a választások okozta változás "nem lehet ürügy a palesztinok elleni újabb agresszióra, vagy zsarolásra."

Videokapcsolaton követték az ülést a Gázában rekedt képviselők

Az ülésen a helyszínen - a Mukata negyedben, a Palesztin Hatóság kormányzati negyedében -, illetve videó-konferenciavonal segítségével 119 képviselő vesz részt a palesztin törvényhozás 132 tagjából. Tizenhárom megválasztott képviselő jelenleg izraeli börtönökben raboskodik.

A konferenciavonalat annak az 54 képviselő számára hozták létre, akik az izraeli biztonsági intézkedések miatt nem tudtak a Gázai övezetből Rámalláhba utazni. Ez elsősorban a január 25-i választásokon 74 mandátumot szerzett Hamász szélsőséges iszlám mozgalom képviselőire vonatkozik, mivel Izrael a szervezetet terrorista csoportnak tekinti.

A Hamász képviselői szombaton a parlamenti ülés előtt is megerősítették, hogy Hanije a jelöltjük a kormányfői posztra. Az Abu Abed néven is emlegetett Hanije, a radikális szervezet politikai bizottságának tagja vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamenti választásokon.