Emma
9 °C
26 °C

Spanglira célozgatott Bush

2005.02.21. 13:31
Amit egy demokrata elnökjelöltnek lehet, egy republikánusnak már nem: míg a demokrata elnökjelöltek tavaly sorra vallottak arról, volt szerencséjük a marihuánához, addig George Bush egy politikai tanácsadóval készült - titokban felvett - interjúban, azért nem akar válaszolni az ezt firtató kérdésre, mert nem akart rossz példával a kissrácok előtt járni, azaz a konzervatív szülők szavazatára számított.

Bár demokrata körökben már nem számít baklövésnek egy politikus részéről, ha kiderül róla, hogy próbálta már a marihuánát, George W. Bush amerikai elnökről csak sejteni lehet, hogy valamikor próbálkozott a könnyű drogok legismertebbjével.

Bush nem tudott róla

Ez derül ki legalábbis abból a beszélgetésből, amit még elnöksége előtt készített a texasi kormányzóval idősebb Bush egyik tanácsadója, aki titokban felvette az elnökjelölt vallomását.

A Fehér Ház nem cáfolta a felvételek hitelességét, de csak "alkalmi beszélgetésnek" titulálta az elnökválasztási kampány előtt, 1998 és 2000 között Doug Wead által készített hanganyagot.

A felvételen hallható, amint Bush el akarja hárítani azt a kérdést, hogy fogyasztott-e életében marihuánát. "Nem válaszolnék a marihuánás kérdésre. Tudod miért? Azért mert nem akarom, hogy valami kiskölök azt csinálja, amit én" - tiltakozik Bush, mialatt Wead faggatja.

Nem akart rá válaszolni

A BBC szerint ez azt mutatja, mennyire tudatosan készült Bush a republikánus, konzervatív keresztény szavazókra építő elnökségére. "Meg kell értened, elnök akarok lenni, irányítani akarok. Azt akarod, hogy egy kissrác azt mondja majd: 'Hé, apa, Bush elnök kipróbált a füvet, azt hiszem, én is meg fogom!'?"

Bush ezután azon viccelődik a felvétel szerint, hogy az akkori elnökhelyettes Al Gore, demokrata kihívója bevallotta, hogy próbálta már a marihuánát, ennek ellenére Bush "beteges hazudozónak" nevezi.

(A Gore-család neve legutóbb a legifjabb utód miatt került hírbe a marihuánával, amikor III. Al Gore-nál füvet találtak egy közlekedési kihágás miatti ellenőrzéskor.)

A füves múlt már nem ciki

Pedig a "füves múlt" már jó ideje nem számít akkora baklövésnek, igaz, konzervatív szavazóinak megtartása miatt valóban nem okos dolog ezzel kérkedni.

Egy tavalyi, az elnökválasztásra a fiatal szavazók mozgósítását célzó, "Rock the Vote" nevű eseményen több demokrata politikus (az elnökjelölt John Kerry és a korábbi aspiránsok: John Edwards és Howard Dean) is elmondta, hogy próbálta már a spanglizást. Manapság akár népszerűségnövelő megnyilatkozásként is értékelhető egy jól időzített "coming out", írta az AP.

Pedig 1992-es megválasztásakor Bill Clinton még azzal védekezett, hogy próbálta ugyan, de nem tüdőzte le.

A Fehér Ház különösebben nem kommentálta a felvételek nyilvánosságra kerülését, közleményében úgy fogalmazott, Bush azt hitte, egy jó baráttal beszélget. Az akkori beszélgeték hangfelvételét ugyanis az egykori mentor, Doug Wead hozta nyilvánosságra.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
5999 Ft
4800 Ft