Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A szír ellenzék is tiltakozik a libanoni megszállás ellen

2005.02.21. 14:52
Szóbeli ígéretet tett a szír elnök, hogy országa lépéseket tesz a libanoni kivonulás érdekében, de konkrétumokat egyelőre nem közölt. Eközben soha nem látott egységbe tömörültek muszlimok és keresztények, hogy tiltakozzanak a szír megszállás ellen, amit szír ellenzékiek is támogatnak.

Szóbeli ígéretet tett hétfőn a szíriai elnök az Arab Liga vezetőjének, hogy "hamarosan" lépéseket tesz a libanoni kivonulás érdekében, értesült a Reuters. A Szíria által megszállt Libanon fővárosában, Bejrútban hétfőn ismét több ezren tüntettek a szír csapatok ellen.

Nem nagyon vonultak ki

A szír elnök, Basar al-Aszad és Amr Mousza főtitkár találkozójuk után kjelentették, semmi kifogásuk nincs az ellen, hogy az ENSZ is részt vesz a múlt héten meggyilkolt Rafik Haríri volt libanoni kormányfő halálának kivizsgálásában.

Basar Al-Aszad emellett ígéretet tett arra, Szíria megkezdi annak a megállapodásnak a végrehajtását, amit még Libanonnal kötöttek arról, hogy a szír csapatok csupán ideiglenesen tartózkodnak az országban.

A végleges kivonulás tervét azonban még libanoni részről sem fogadták el, a kormány ugyanis szírbarát, Haríri éppen azért mondott le tavaly októberben, mert nem sikerült keresztül vinnie akaratát a kabinetben a kivonulás megkezdésével kapcsolatban.

Szír csapatok vetettek véget a polgárháborúnak 1990-ben, de az akkor kötött megállapodás szerint a hadseregnek fokozatosan ki kellett volna vonulnia Libanonból, és bár történtek csapatkivonások, 14 ezer katona még az országban állomásozik.

Szír ellenzékiek is csatlakoztak a libanoni tüntetőkhöz

Szíriára ráadásul erőteljes a nemzetközi nyomás nehezedik, a libanoni megszállást a térségben befolyással bíró Egyesült Államok és Franciaország is elítéli, és várhatóan szóba kerül George Bush hétfői, brüsszeli látogatásán is.

Eközben példátlan összefogás alakult ki Bejrútban, ahol ellenzéki keresztények és drúzok (muszlimok) ezrei együtt tüntetnek a külföldi csapatok kivonás mellett, miközben Szíriát vádolják Haríri megölésével.

A Reuters által megkérdezett tüntetők elmondták, olyat még nem láttak Bejrútban, hogy együtt vonultak volna a különböző vallási és etnikai csoportok tagjai az ellenzék nemzeti színeit, a pirosat és a fehéret öltve magukra. Egy diák egyenesen a libanoni függetlenségi forradalomnak nevezte az eseményeket.

Nyílt levelében követelték a csapatkivonást szíriai értelmiségiek és emberi jogi aktivisták mintegy hatvan fős csoportja, s levelüket elküldték a libanoni ellenzéknek is. A levél megemlíti, hogy az egyenlőség, a függetlenség és a két nép döntési szabadságának elve alapján rendezzék a szíriai-libanoni viszonyt, miközben figyelmeztet arra, hogy szírellenes attrocitások történnek Libanonban.