Ágnes
-5 °C
2 °C

Négy tankot irányíthat Harry herceg

2007.02.22. 17:42
Madarat lehet fogatni a fiatal trónörökössel, valóra végre válhat álma, néhány hónap múlva ugyanis bevetik Irakban. Bár a tűzfészkektől óvni fogják, négy tankot és 12 embert irányíthat a fiatal tiszt.

A brit trón harmadik várományosa egy felderítő könnyűpáncélos egység parancsnokaként fog szolgálni Irakban májustól vagy júliustól, erősítették meg hivatalosan Londonban, írja a CNN.


A 22 éves Harry herceg előtt utoljára nagybátya, András yorki herceg szolgált háborúban, helikopterpilota volt a Falkland-szigeteki konfliktusban 25 évvel ezelőtt. A herceg apja, Károly herceg a légierőnél és a tengerészetnél pilótáskodott, utóbbinál szolgált nagyapja is.

Mágnesként vonzza a golyókat

A herceg hajthatatlan volt az egyszerű katonaként végigszolgált háborús részvételt illetően, a a brit hadsereg attól tart Harry értékes célpontja lenne a lázadóknak, "mágnesként vonzaná a golyókat", ezért megpróbálják a tűzfészkeken kívül tartani.

A biztonsági kockázat miatt nem is közölték, hol vetik be a herceget. Tony Blair miniszterelnök egyébként a napokban jelentette be, hogy jelentős csapatkivonást hajt végre a brit hadsereg a térségben, 1600 katona mehet haza hónapokon belül.

Harry herceggel a CNN beszámolója szerint madarat lehetett volna fogatni a hír hallatán. Szóvivője azt nyilatkozta, standard parancsnoki feladatokat kell majd ellátnia 12 embert és 4 Scimitar típusú páncélost irányítva.

Bátyja nem volt alkalmas

Mióta a herceg 21 éves születésnapján bejelentette, hogy nem akar otthon ülni a fenekén, miközben "a fiaim az országért harcolnak". A bulvárújságok címlapján gyakran szereplő lázadó természetű ifjú megítélése azóta sokat változott a királyságban.

Harry herceg bátyja, William ugyancsak a királyi akadémián szerzett tiszti kiképzést, de katonai szolgálatra végül nem bizonyult alkalmasnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!