Adalbert
15 °C
21 °C

Putyin menesztette az orosz kormányt

2004.02.24. 14:51
Menesztette Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnököt, és az egész kormányt Vlagyimir Putyin, orosz elnök kedden - értesült az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség. A Pravda értesülései szerint a lépés a végrehajtói hatalom tervezett átalakításával függ össze. Putyin névlegesítené a kormányfői posztot, a valódi hatalmat az elnöki hivatalhoz rendelné.
Menesztette Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnököt, valamint az orosz kormányt Vlagyimir Putyin, orosz elnök - értesült az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség.

Putyin az eddigi miniszterelnök-helyettest, Viktor Hristyenkót jelölte ki ügyvezető miniszterelnöknek. Az Oroszországi Föderáció kormányát az elnök feladatainak felelősségteljes végrehajtására utasította, amíg az új orosz kormány feláll - jelentette az ITAR-TASSZ.

Putyin az orosz állami tévében felolvasott közleménye szerint a kormány menesztése nincs összefüggésben a kormányzati teljesítménnyel. A döntés "az ország március 14-ét követő új irányvonalát vetíti előre" - jelentette ki az államfő. Március 14-én elnökválasztást tartanak Oroszországban, melynek toronymagas esélyese Putyin.

Elnöki kormányzásra váltanak

Bár szakértők váratlannak minősítették Putyin döntését, a kormány távozását már február 21-én "elkerülhetetlennek nevezte a Pravda. A lap értesülései szerint a kormány eltávolítása egyben a végrehajtó hatalom teljes reformját is jelentheti. "Kaszjanov lemondása után a Kreml egyértelműen a miniszterelnöki funkció névlegességére törekszik majd" - írta a lap szombati száma. (Oroszországban a honvédő háború hőseinek emléknapja miatt sem hétfőn, sem kedden nem jelentek meg a napilapok).

A Pravda értesülései szerint nem csak a kormányfő, de a minisztériumok hatásköreit is megvonják. Az átalakítás főként a gazdasági tárcákat érinti, ezek felügyelete közvetlenül az államfő alá kerülhet.

Kaszjanov menesztése már korábban is többször felmerült Moszkvában. A leváltott miniszterelnök a bennfentesek szerint sokkal inkább a volt államfő, Jelcin embere volt, és a Putyinnal szemben elleséges oligarchákkal is kapcsolatban állt. Kaszjanov nyilvánosan is ügyészségi túlkapásnak minősítette Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök letartóztatását. Hodorkovszkij szintén a jelcini oligarchacsoporthoz tartozott, csakúgy mint az elnökválasztáson Putyin leghangosabb - bár politikailag jelentéktelen - kritikusát támogató Borisz Berezovszkij. Az egykori médiamogul Nagy-Britanniában kért és kapott menedékjogot az orosz hatóságok "koncepciós zaklatásai" miatt.