Gusztáv
-4 °C
1 °C

Legalább tízezer gyermeket molesztáltak az amerikai papok

2004.02.27. 21:31
Több mint tízezer gyermeket rontottak meg 1950 és 1992 pedofil papok az Egyesült Államokban, de az áldozatok száma ennél jóval nagyobb lehet, mivel a vizsgálat a püspökségek jelentésein alapult, ráadásul a sértettek nagy része soha nem tett feljelentést.
Legalább 10 677 gyermeket molesztáltak pedofil papok 1950 és 1992 között az Egyesült Államokban az amerikai katolikus püspöki kar által rendelt megrendelt két tanulmány szerint, országosan a papok 4 százaléka rontott meg fiatalkorúakat.

Az áldozatok 80 százaléka fiú volt

A két éven át készült felmérések, amelyekből a The New York Times pénteki száma idézett, megállapították, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekben a katolikus papok 4 százaléka vétkes. Az áldozatok 80 százaléka fiú volt, s több mint 50 százalékukat 11 és 14 éves koruk között rontották meg.

Különösen súlyos volt a helyzet az 1970-ben felszentelt generációval, amelynek 10 százalékát vádolták meg pedofil erőszakkal. Összesen 4392 pap szerepel a vétkesek listáján, de a valódi szám valószínűleg jóval nagyobb, mert az adatokat a püspöki jelentések alapján állították össze. A molesztáltak ügyvédei szerint áldozatok ezrei nem tettek feljelentést, a püspökök közül jópáran pedig nem mondtak el mindent, amit tudnak.

Az esetek 27 százalékában orális szex és ugyanekkora hányadában szodómia történt, az esetek 3 százalékában a papok megelégedtek a ruhán keresztüli simogatással. Az egyes püspökségek közül különösen kirívó a bostoni egyházmegye esete: itt a csütörtökön közzétett adatok szerint a papok 7 százaléka (162 fő) követett el szexuális zaklatást 1950 és 2003 között.

Az eseteknek egytizede volt megalapozatlan

A vizsgált időszakban a közel 11 ezer panasz 10 százaléka bizonyult megalapozatlannak, a feljelentések 20 százaléka esetében pedig nem indult eljárás, mert a megvádolt papok addigra elhunytak, vagy távoztak a papi pályáról.

A két tanulmányt a New York-i John Jay bűnüldözési kollégium, illetve neves katolikus jogászokból, bírókból, üzletemberekből és egyházi személyekből álló országos bizottság (National Review Board) készítette a 195 amerikai katolikus egyházmegye 97 százalékától, valamint további 142 vallási közösségtől kapott adatok alapján. Az utóbbi 85 püspökkel és bíborossal, vatikáni vezetőkkel, valamint néhány áldozattal készült interjúkat használt fel. A jelentés egyházi reformokra tesz ajánlást, de hangsúlyozza: a probléma megoldását nem az olyan egyházi doktrínák megváltoztatása jelenti, mint például a papi cölibátus.

A katolikus egyház szégyene

A National Review Board "országos egészségügyi problémának" nevezte a gyermekek szexuális zaklatását, azt pedig, hogy az egyházi vezetők bűnös hanyagságot tanúsítottak az ügyben az elmúlt évtizedekben, a katolikus egyház szégyenének minősítette.

A John Jay bűnüldözési kollégium felbecsülte a költségeket is, amelyeket a pedofil papok visszaélései róttak az egyházmegyékre: eszerint az amerikai püspökségek 572 millió dollárt költöttek ügyvédre, s ez a számadat nem tartalmazza az olyan peren kívüli egyezségek összegét, mint az a 85 millió dollár, amelyet a bostoni egyházmegye fizet a pedofil papok áldozatainak.

Az eseteknek csupán töredékét tárták fel

A római katolikusok egy része azt reméli, a nyilvánosságra került adatok segíthetnek lezárni a katolikus egyház történetének egyik legmegalázóbb szakaszát - számol be a BBC vallási ügyekért felelős tudósítója.

Az áldozatok védelmét felvállaló SNAP szervezet elnöke, Barbara Blaine szerint a feltárt számadatok hamisak, mivel azok csupán az egyházi személyek önkéntes vallomásán alapultak. Blaine a vizsgálatról szólva megjegyezte, az teljesen használhatatlan, mivel konkrét neveket nem közölt, a számok pedig szerinte csak 5-10 százalékát jelentik az esetek számának.