Árpád
-2 °C
4 °C

Az amerikaiak szerint nem halt meg 18 gyerek

2007.02.27. 20:29
Iraki hatósági közlések szerint másfél tucat 10-15 éves fiút ölt meg egy autóbomba egy focipályán kedden Irakban, Ramádi városában, az amerikai hadsereg azonban azt állítja, 30-an sérültek meg, köztük 9 gyermek. Több tucatnyian kedden is meghaltak Irakban.

Tizennyolc gyermeket ölt meg egy autóbombás merénylet kedden a Bagdadtól nyugatra fekvő Ramádi városában egy focipályán, jelentette az állami Irakíja televízió.

Egy amerikai szóvivő később a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, Ramádinál az amerikaiak hajtottak végre ellenőrzött körülmények között robbantást, aminek sebesültjei voltak, halálos áldozatai nem. Nem egyértelmű azonban, hogy a két híradás ugyanarról a robbanásról számolt-e be, írja a BBC.

Az iraki rendőrség közlése szerint a robbantás áldozatai 10 és 15 év közötti fiúk. A közép-iraki ramádi, Anbar megye központja a szunnita lázadók bástyájának számít. Az elmúlt évben fellángoló siíta-szunnita ellentét is állhat a háttérben.

Amerikaiak robbantottak?

Jeff Pool ezzel szemben azt állítja, amerikai katonák robbantottak, emiatt 30-an megsérültek, közülük kilenc gyermek.

Iraki és amerikai erők február elején vezényeltek le egy nagyobb akciót, a környék biztonságát veszélyeztető erőszakos szekták és lázadó csoportok ellen, írja a BBC.

Tavaly augusztusban hasonló eset történt Bagdadba, amikor egy futballpályán felrobbant bomba 12 gyerekkel végzett.

22 halott másutt

Kedden délig 22 halálos áldozatot követeltek pokolgépes merényletek és gránátvetővel elkövetett támadások kedden délig Bagdad és az észak-iraki Moszul körzetében

Az arab országba vezényelt amerikai haderő második számú vezetője, Raymond Odierno tábornok eközben azt ecsetelte, hogy a Bagdad biztonságának fokozását célzó hadművelet kezdete óta jelentősen visszaesett a kivégzésszerű gyilkosságok száma.

Bagdadban csökkentek a kivégzések

Az elmúlt hónapokban a rendőrség naponta 40-50 - javarészt megkínzott, majd agyonlőtt - ember holttestére bukkantak rá a főváros térségében. Rendőrségi jelentések hírügynökségi összesítése szerint tavaly decemberben 1379 tetemre bukkantak rá, idén januárban 1079-re, februárban eddig - a hétfő estig terjedő időszakot számítva - viszont "csak" 628-ra.

A hasonló gyilkosságokat általában a síita milicistákból, szunnita lázadókból verbuvált halálbrigádok, illetve a síita rendőrség és hadsereg soraiba beszivárgott "lator elemek" számlájára írták.

Odierno annak tudta be az áldozatok számának csökkenését, hogy megerősítették a biztonsági erők jelenlétét a köztereken, bár egyéb következtetést nem kívánt levonni a hadművelet eredményességére vonatkozóan

A tábornok szerint jól halad az iraki fegyveres erők megtisztítása a soraikba beszivárgott milicistáktól, s az iraki erők "nagy többsége" ma már a törvényes kormány érdekeit szolgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?