Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Washington leül tárgyalni Iránnal és Szíriával

2007.02.27. 22:44
Washington részt vesz azon az iraki békekonferencián, melyre Irán és Szíria képviselőit is várják. Bár Amerika nem tárgyal négyszemközt a két országgal, áprilisra akár még a G8 is összeülhet Irakban.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter keddi bejelentés az iraki rendezésben való iráni és szíriai részvétellel kapcsolatos amerikai álláspont módosulását jelezheti.

Akár még G8 is lehet belőle

Irak nemzetközi konferenciát rendez március első felében, amelyen megvitatnák a béke helyreállításának és a síita-szunnita ellentétek felszámolásának lehetőségeit az erőszakhullám sújtotta arab országban. Az értekezletre Irak szomszédait és az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagállamait hívták meg. A tanácskozás lehetőséget nyújtana arra, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytasson az általa ellenségesen kezelt Iránnal és Szíriával.

Rice a beszédben leszögezte, hogy Washington támogatja a márciusi tanácskozást. A politikus közölte, hogy a magas rangú tisztségviselők részvételével megrendezendő márciusi értekezletet "talán április első felében" egy újabb, miniszteri szintű konferencia követné, amelyre már a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot tömörítő nyolcak (G8) országcsoport tagjait is meghívnák.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője reményét fejezte ki, hogy Irán és Irak "építő szellemben" vesz részt a márciusra tervezett eszmecserén.

A kétoldalú tárgyalás valószínűtlen

Tony Snow szóvivő azonban kétkedő hangot ütött meg azzal kapcsolatban, hogy az értekezlet alkalmából az Egyesült Államok kétoldalú tárgyalásokat folytatna az említett két országgal, mondván hogy Washington már meghatározta a közvetlen párbeszéd feltételeit.

A bejelentés mégis az amerikai kormány álláspontjának módosulásáról tanúskodik, hiszen George Bush elnök kormánya korábban ellenezte, hogy Iránt és Szíriát bevonják az iraki helyzet megszilárdítását célzó diplomáciai erőfeszítésekbe.

Az amerikai kormány az elmúlt hetekben mind gyakrabban bírálta nyilvánosan Iránt amiatt, hogy fegyvereket szállít az iraki síita felkelőknek. Szíriának pedig azt veti szemére, hogy menedéket nyújt az iraki kormányellenes erőknek és nem lép fel kellő eréllyel az ellen, hogy területén keresztül fegyverek áramoljanak be Irakba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!