Botond, Mózes
EUR 386,01 Ft
USD 370,40 Ft
12 °C
29 °C

Izrael gyászolja első űrhajósát

2003.02.01. 17:45
Izraelben hivatalosan egyelőre még nem kommentálták a Columbia amerikai űrsikló katasztrófáját, mindazonáltal az országot rendkívül mélyen megrázta a hír. A Columbia fedélzetén tartózkodott a világ első izraeli űrhajósa, a 48 éves Ilan Ramon.
A televíziók élőben közvetítették a tervezett leszállást, így a nézők szemtanúi lehettek a Columbia katasztrófájának. Ilan Ramon édesapja az egyik csatorna vendége volt, szótlanul nézte végig a felvételeket.

Ariel Saron miniszterelnök szóvivője mindössze annyit közölt, hogy az izraeli kormány egyelőre nem képes kommentárt fűzni a történtekhez.

Ilan Ramon, az izraeli légierő vadászpilótája a zsidó kultúra elkötelezett hívének tartotta magát. Röviddel a felszállás előtt azt hangsúlyozta: a világurben az egész izraeli társadalmat akarja képviselni - a vallásos zsidókat éppúgy, mint a világiakat.

A világűrbe egyébként magával vitte egy tizennégy éves, Auschwitzban meggyilkolt fiú fantáziarajzát arról, hogyan néz ki a Föld a Holdról. Magával vitt az űrbe egy Tóra-tekercset is: a tel-avivi egyetem Auschwitzot túlélt professzorától kapta, aki a koncentrációs táborban jutott hozzá egy ott meggyilkolt rabbitól.

Hírügynökségi értékelések szerint Izrael egyik leghíresebb vadászpilótája, szinte nemzeti hőse volt, aki több ezer órát repült. Azon elso izraeli pilóták közé tartozott, akik 1980-ban először repültek az amerikai F-16-os vadászgépekkel. Részt vett az 1973-as Jom Kippur-i háborúban és az 1982-es libanoni hadműveletben.

Ilan Ramon 1997-ben kezdte meg a felkészülést arra, hogy csatlakozhasson egy űrhajó személyzetéhez. A Columbia tizenhat napos repülése során az izraeli űrkutatási ügynökség megbízásából szinte megszakítás nélkül videofelvételeket készített annak kutatására, milyen hatással van a sivatagi por és egyéb légköri szennyezo anyag az esőre, illetve a hőmérsékletre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek