Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Bush tudta, mivel fenyeget a Katrina hurrikán

2006.03.02. 20:15
George Bush amerikai elnököt a Katrina érkezése előtt figyelmeztették a New Orleans-i árvízveszélyre, derül ki egy, az AP birtokába került videofelvételből. Az elnök a segítségnyújtás késlekedését az áradás után azzal magyarázta, nem látták előre a veszélyt.

George Bush amerikai elnököt egy nappal a Katrina tavaly augusztus 29-i érkezése előtt figyelmeztették annak a veszélyére, hogy a hurrikán átszakíthatja New Orleans városának árvízvédelmi gátrendszerét az AP amerikai hírügynökség által megszerzett és a csütörtöki lapokban ismertetett videofelvétel szerint.

A felvétel újabb vitát váltott ki a kormány mulasztásairól a természeti katasztrófa kezelésében. A videót az AP oldalán angol nyelven nézheti meg.

A kormányzati illetékesek tanácskozását rögzítő jegyzőkönyvszerű belső videofelvételen a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) illetékesei nyomatékosan figyelmeztetnek arra, hogy milyen súlyos pusztítást okozhat a közelgő hurrikán a Mexikói-öböl partvidékén.

A 2005 augusztus 28-i tanácskozáson egy hurrikán-szakértő rendkívüli aggodalommal szólt kétségeiről, hogy a gátak ellenállnak-e az árhullám nyomásának.

Később mást mondott

A Katrina nyomában fellépő árvíz New Orleans háromnegyedét öntötte el. A természeti csapásban több mint 1300 ember vesztette életét.

Az elnök négy nappal azután, hogy a Katrina lecsapott Louisiana, Mississippi és Alabama állam partvidékére, a sajtó előtt úgy nyilatkozott, hogy senki sem látta előre a New Orleans-i gátszakadást.

A felvételen Michael Brown, a FEMA később lemondott igazgatója Bush elnököt és Michael Chertof belbiztonsági minisztert tájékoztatva annak a félelmének adott hangot, hogy esetleg nem lesz elegendő ember a New Orleans-i Superdome sportcsarnokba menekülő emberek kimentésére.

Úgy fogalmazott, aggódik amiatt, hogy a mentésre hivatott erők képesek lesznek-e reagálni a "katasztrófán belüli katasztrófára".

Fehér Ház: ez bizonyítéknak kevés

A nyári szabadságát töltő Bush elnök, aki crawfordi birtokáról kapcsolódott be a videokonferenciába azt mondta, hogy "teljesen fel vagyunk készülve" a hurrikán érkezésére.

A lapok kiemelik, hogy a felvétel tanúsága szerint az elnök nem tett fel kérdéseket az elébe tárt súlyos következményekkel fenyegető helyzetről. A Fehér Ház és a belbiztonsági tárca úgy foglalt állást, hogy a felvételekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.