Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Szovjetuniót vádolják a II. János Pál elleni merénylettel

2006.03.02. 19:26
A szovjet vezetés a katonai hírszerzést, a GRU-t bízta meg a kommunistaellenesége miatt egyre kellemetlenebbé váló II. János Pál pápa meggyilkolására, állítja egy olasz jelentés, amely válaszokat ad arra is, hogyan sikerült cáfolni a korábban már megfogalmazott vádat.

Egy olasz parlamenti vizsgálóbizottság szerint a Szovjetunió vezetése rendelte meg a II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet végrehajtását.

A bizottság tagjai - jelentéstervezetüknek az olasz médiából ismertté vált részletei szerint - arra a következtetésre jutottak, hogy a szovjet vezetés a katonai hírszerzésnek, a GRU-nak adott utasítást a lengyel származású katolikus egyházfő meggyilkolására a pápa kelet-európai kommunizmus elleni fellépése miatt.

Az 1981. május 13-án elkövetett gyilkossági kísérlethez, amelyben II. János Pál életveszélyesen megsebesült, a GRU keletnémet és bolgár titkosügynökök segítségét vette igénybe.

"A bizottság úgy gondolja minden kétség nélkül, hogy a Karol Wojtyla pápa eltávolítására irányuló kezdeményezés a szovjet vezetéstől eredt, s ezt a döntést a GRU-hoz továbbították" - mondta Paolo Guzzanti, a bizottság elnöke.

Igazolták a bolgár szálat?

A bizottsági dokumentum szerint a bolgár titkosügynököket arra használták, hogy ködbe burkolják a bűncselekmény kitervelőit, míg a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi tagjainak az volt a feladata, hogy összekuszálják a nyomokat a média szándékos félrevezetésével.

A jelentés ezzel megerősíti az úgynevezett bolgár kapcsolat feltevését. 1986-ban perbe fogták Szergej Antonovot, a bolgár légitársaság, a Balkan Air akkori római képviselőjét, azzal vádolva őt, hogy a török merénylő, Mehmet Ali Agca tettestársa volt, és a merénylet idején egy fénykép tanúsága a Szent Péter téren tartózkodott. Ám a bíróság bizonyítékok hiányában felmentette őt.

Ügyvédje, Giuseppe Consolo azt mondta, hogy Antonovot összetévesztették valakivel. A nyomozás során előkerült a fotón szereplő személy, egy magyar származású amerikai turista, így a képet a tárgyaláson nem is használták fel bizonyítékként.

A vizsgálóbizottság elnöke, Guzzanti viszont azt állítja, hogy a fényképet azért ejtették, mert az akkori technológiával nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy valóban Antonov látható-e rajta. A bolgár férfiról készült más képekkel nemrég elvégzett számítógépes összehasonlítások szerinte "százszázalékos megfelelést" mutattak.

Még nem fogadták el a jelentést

"Nem hisszük, hogy Antonov perét újra lehetne indítani. Csupán tisztába szeretnénk tenni a dolgot" - fűzte hozzá Guzzanti. A jelentés tervezetét még jóvá kell hagynia az olasz parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely e célból március 7-én ül össze.

A merénylet elkövetéséért Mehmet Ali Agcát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiből 19 évet töltött le egy római börtönben, 2000-ben Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök kegyelmet adott neki. Jelenleg egy török fogházban raboskodik más bűntettek elkövetéséért.