Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tavasszal újra kormányt vált Lengyelország

2005.03.03. 22:53
Nem sokáig bírta Marek Belka lengyel kormányfő, korábban népszerű pénzügyminiszter a megtépázott népszerűségű, korrupciós botrányokba bukott lengyel kormány élén. Bejelentette lemondását, ezért várhatóan előre hozott választások lesznek Lengyelországban.

Marek Belka a parlament ülésén kifejtette, hogy a kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) népszerűségvesztése, belső ellentétei és megfogyatkozott parlamenti támogatása miatt feltétlenül szükségesnek tartja az egyébként ősszel esedékes törvényhozási választások előrehozatalát.

Júniusi választási időpontot javasolt. Ehhez a jelenlegi parlamentnek már májusban fel kellene oszlatnia önmagát, máskülönben nem lenne meg a választási törvényben előírt hathetes kampányidőszak.

Átpártolna

Mindenesetre akár feloszlatja magát a szejm, akár nem, Belka május 5-én, az önfeloszlatásról tartandó parlamenti szavazás napján befejezettnek fogja tekinteni kormánya küldetését. Az alsóházi ülés után a Báthori Alapítvány rendezvényén mondott beszédében kijelentette, hogy önmaga politikai jövőjéről csak majd a kormányfői hivatalból való távozása után fog dönteni.

A hét elején a Polytika című folyóiratnak adott nyilatkozatában Belka meglehetős nyíltsággal utalt arra, hogy nem szándékozik kitartani hanyatló pártja mellett, komolyan fontolgatja áttérését a Demokratikus Pártba, amelyet a múlt vasárnap alapítottak liberális értelmiségiek.

A korrupciós és politikai botrányok által megtépázott, belviszályoktól szabdalt SLD minden közvélemény-kutatás szerint vereséget szenved a következő választásokon a jobbközép ellenzéktől, illetve az EU-ellenes populistáktól.

Az SLD vezetősége a végsőkig szeretné kihúzni kiszabott idejét a hatalomban. Eddig ragaszkodott hozzá, hogy csak a törvényekben előírt végső időpontban, valamikor ősszel rendezzék meg a következő parlamenti választásokat.

Már tavaly tavasszal válságban volt a kormány Leszek Miller lemondása miatt, akinek korrupciós botránya miatt kellett távozni. Akkor az SLD a súlyos vereségtől tartva nem volt hajlandó megválni a kormányrúdtól, bár a párton kívül az egész parlament ezt követelte. Belkát választották kormányfőnek, aki pénzügyminiszterként fontos gazdasági reformokat hozott és elismert nemzetközileg is, illetve Lengyelországban.

Patthelyzet lehet

Belka május 5-i lemondása azonban új helyzet elé állítja a pártvezetőket. Az SLD-nek ahhoz nincs elég parlamenti támogatottsága, hogy új kormányfőt tudjon elfogadtatni. Ha mégis ragaszkodna az őszi választási időponthoz, súlyos patthelyzetet teremthetne, mert szavazatai nélkül nem lehet elérni a parlament feloszlatásához, az előrehozott választások kiírásához szükséges kétharmados többséget.

Józef Oleksy, a párt vezetője azonban jelezte szerdai nyilatkozatában, hogy Belka lemondása esetén talán újragondolja eddigi álláspontját.