Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újabb robbanások Bagdadban

2004.03.03. 19:52
Dörejek sorozatát lehetett hallani egy nappal a 271 ember halálát követelő keddi merényletek után Bagdadban, de egyelőre nem érkeztek jelentések arról, hol történtek a robbanások, és nem tudni, merényletről van-e szó. A keddi merényletekkel kapcsolatban 15 embert letartóztattak, az amerikai katonai parancsnok szerint az al-Kaida hálózata tevékenykedett.
Öt nagy robbanás döreje hallatszott szerda este Bagdad központjában, de egyelőre nem ismeretes, hol történtek a robbanások, és milyen következménnyel jártak.

Rejtélyes robbanások a fővárosban

Külföldi újságírók, akik egybegyűltek szerda este az amerikai vezetésű koalíciós ideiglenes hatóság székházában, Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója meghirdetett sajtóértekezletére várva, azt jelentették a helyszínről, hogy a robbanások nyomán megszólaltak a szirénák az úgynevezett zöld zónában, ahol az amerikai vezetésű megszálló hatóság központja található.

A robbanások gyors egymásutánban követték egymást helyi idő szerint este, közép-európai idő szerint késő délután. Két és fél órával korábban két másik robbanás is hallatszott. Reggel is két ismeretlen erejű robbanásról adtak hírt a hírügynökségek.

Amerikai katonai illetékesek nem tudták megmondani, hol történhettek a robbanások. Egy sajtótiszt közölte, hogy elkobzott robbanóanyagok, lövedékek robbantással történő megsemmisítése nem volt tervbe véve a szóban forgó időszakra.

Háromnapos gyász Irakban

Szerdán Egyesült Államok-ellenes szlogeneket kiáltva vonultak fel a keddi merényletekben elhunytakat gyászoló síiták Kerbalában - jelentette az AP. A gyász három napig tart majd. A hatóságok egyelőre tizenöt személyt tartóztattak le a merényletekkel kapcsolatban, néhányuk iráni állampolgárságú lehet.

Egymásra mutogatnak

Az amerikaiak azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy egy jordániai születésű al-Kaida-tag szervezete állhat a keddi merényletek mögött, amelyek különböző források szerint 185, illetve 271 áldozatot követeltek a főként szent ünnepükre Kerbelába és egy bagdadi szentélyhez zarándokló síita hívők körében kedden - számolt be a BBC.

"A hírszerzéstől származó egyértelmű bizonyítékaink vannak arra, hogy Abu Mászub Zarkavi hálózata áll a merényletek mögött" - mondta Irak amerikai katonai parancsnoka, John Abizaid tábornok szerdán, és hozzátette, egy hónapja elfogtak egy levelet, amelyben Zarkavi merényletek elkövetését sürgette iraki síiták ellen.

Ugyancsak szerdán egy levelet kapott a londoni székhelyű Al Kudsz al-Arabi arab nyelvű újság, amely az Egyesült Államokat vádolta a bagdadi és kerbelai robbantások elkövetésével. A levelet az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek tulajdonítják.

Az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok - és utána zárójelben: al-Kaida - aláírású levél, amelyet kapott, s amely szerdán került a brit hírügynökség birtokába, tagadta, hogy az al-Kaida hajtotta volna végre a pusztító merényleteket. Ezzel szemben állította: azokat az amerikai hadsereg követte el, hogy felekezeti viszályt szítson az iraki muzulmánok között.