Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Több száz tüntető ment a rendőröknek Szentpéterváron

2007.03.03. 17:03
Több száz Putyin-ellenes tüntető csapott össze Szentpéterváron a rendőrökkel, amikor a tömeg a át akart vonulni a városközponton.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfeleiből álló tüntető ötezres menet több száz tagja szombaton összetűzött Szentpéterváron a rendfenntartó erőkkel, és "Putyin nélküli Oroszországot" kiáltásokkal áttörte a rendőrkordont a Néva-parti város főútján.

A rohamrendőrök gumibotokkal verték vissza az "Egyet nem értők menete" elnevezésű felvonulás résztvevőit, és páncélozott terepjárók segítségével megakadályozták a tüntetők továbbhaladását. A kordonok közé szorult tiltakozókat azután szétoszlatták a rendőrök.

A hatóságok előzetesen nem engedélyezték a felvonulást a Nyevszkij sugárúton, arra hivatkozva, hogy az megbénítaná a város életét. A tiltakozó akció szervezői között volt Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő is.


Klikk!

Néhány tucat embert őrizetbe vettek őrizetbe, köztük Eduard Limonovot, a Másik Oroszország szélsőséges ellenzéki egységmozgalom egyik vezetőjét.

Kaszparov szerint több százat tüntetők vittek be

A mozgalom egy másik vezetője, a demonstráció szervezésében szintén részt vevő Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok azt mondta újságíróknak, hogy a rendőrök 200-300 tüntetőt vittek be. Kaszparov és Kaszjanov is megjelent szombaton a menet gyülekezési helyén.

A felvonulók követelték Valentyina Matvijenko szentpétervári polgármesternek, az államfő hű szövetségesének a lemondását is, akit korrupcióval és hozzá nem értéssel vádoltak. A tüntetők tiltakoztak a közüzemi díjak emelése ellen is.

A szombati tüntetésről és a rendőri akciókról tudósító szentpétervári újságírók most először viseltek különleges, fehér mellényt, amelynek segítségével messziről megkülönböztethetők a tiltakozó akciók résztvevőitől.