Benedek
-5 °C
5 °C

Kutyaharapás miatt perlik Sorost

2005.03.03. 13:36
Hatmillió dollár kártérítésért perelik Soros Györgyöt. A felperes szőnyeges szerint Soros és fia házuk kertjében magára hagyták kutyáikkal, amik közül az egyik megharapta. Soros lejáratási kampányt sejt a háttérben, ahol egyébként egy republikánus milliárdos áll.

Lejáratási kampányt folytat Soros György ellen egy republikánus ellenfele saját médiavállalkozásán keresztül, legalábbis ezt állítja a magyar származású milliárdos, adta hírül a New York Post.

Hatmillió dollárt kérnek

A jobboldali Richard Mellon Scaife milliárdos érdekeltségébe tartozó Cybercast News Service (CNS) hosszú riportot közöl egy tavaly áprilisban Sorosék westchesteri (New York állam) házában megtörtént esetről, amikor a család kutyáinak egyike, egy fekete labrador megtámadott és megharapott egy szőnyegkészítő férfit.

Az amerikai médiában az ügyet nagy részletességgel, ámde egyedüliként boncolgató CNS adta hírül, hogy a sértett szőnyeges, Brian McKean ügyvédje szerdán pert indított Soros ellen. A keresetben a kártérítés összegét, hatmillió dollárt a felperes szerint a súlyos fizikai sérülés, a trauma, a stresszhatás és az okozott nagy fájdalom alapozza meg.

A CNS által megkérdezett ügyvéd elmondása szerint a szerencsétlenül járt szőnyegest az alkalmazottak mentették ki a ráugró kutyák karmaiból, de aztán jól letolták gondatlan viselkedéséért. A lap azt írja, egyelőre nem tisztázott, hogy a házban tartózkodott-e Soros és fia, Gregory. Mindenestre az ügyvéd szerint rá se hederítettek a szerencsétlen szőnyegesre, akinek - állítása szerint - végül saját lábán kellett kezelésre mennie.

Ki járat le kit?

Az Egyesült Államokban amúgy sem ritkák az apró-cseprő dolognak tűnő ügyekből születő kártérítési perek, ám Sorosék szerint ezúttal egyszerű lejáratásról van szó, ami mögött Richard Mellon Scaife áll. A republikánus üzletember támogatja ugyanis a Media Research Center nevű civil szervezeten keresztül a CNS-t.

A nagy rivális Scaife azonban máshogy gondolja. Szerinte éppen Soros volt az, aki civil szervezeteken keresztül folytatott lejáratási kampányt a 2004-es amerikai elnökválasztás idején 23 millió dollárt adományozva különböző civil szervezeteknek Bush-ellenes kampányaikra.

A 2004-es kampány során először merült fel problémaként, hogy civil szervezetek, az általuk finanszírozott hirdetésekben egy-egy jelölt mellett kampányoljanak, ugyanis így könnyen meg lehet kerülni a törvény által előírt kampánykeretet. Az eldurvuló támadásoknak (a veterán John Kerryt vietnámi múltja miatt érdemtelenül hazugsággal és gyávasággal vádolták) azután kölcsönös megegyezés vetett végett, mind Bush, mind Kerry, illetve csapataik is önkritikát gyakoroltak.