Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nastase vizsgáltatja Tőkésék szervezetét

2003.04.27. 20:53
A román miniszterelnök ügyészségi vizsgálatot indíttat, mivel a Magyar Nemzeti Tanács célja a kulturális és területi autonómia, ami viszont a román alkotmányba ütközik.
Adrian Nastase román miniszterelnök felkérte a román főügyészt, hogy hatáskörének megfelelően vizsgálja ki a Magyar Nemzeti Tanács létrehozásának körülményeit - közölte vasárnap a román közszolgálati rádió.

A rádió jelentése szerint a román miniszterelnök - a társulás szabadságának jogát tiszteletben tartva - azért tart szükségesnek ügyészségi vizsgálatot, mert "a tanács alapszabályzata és programja a romániai magyarok területi és kulturális autonómiájának elérését fogalmazta meg".

Vasárnap Székelyudvarhelyen - a Királyhágómelléki Református Egyházkerület kezdeményezésére - fórumot tartottak. A városi sportcsarnokban összegyűlt mintegy másfélezer ember elfogadta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Székelyföldi Nemzeti Tanács felállítását kezdeményező testületet és kimondta, hogy Tőkés László református püspök ezentúl az erdélyi magyar közösség tiszteletbeli elnöke.

Szinte valamennyi román híradás a székelyudvarhelyi fórumon elhangzottakat úgy értette, hogy megalakították a Magyar Nemzeti Tanácsot és ennek a testületnek lett tiszteletbeli elnöke Tőkés püspök.

A román joggyakorlat jelenleg alkotmányellenesnek tart minden olyan pártot, szövetséget, szervezetet, amely az ország centralizált államberendezkedésével szemben bármilyen alapon területi autonómiát szorgalmaz. A román bíróság néhány hónappal ezelőtt éppen azért utasította el az Erdély-Bánság Liga nevű szervezet pártként történő bejegyzését, mivel az autonóm területi régiók föderációjaként képzeli el Romániát.