Géza
-12 °C
-4 °C

Apróhirdetésben üzenget az elhárítás a terroristáknak

2004.03.04. 14:09
A Liberation napilap aprórovatában üzengetnek egymásnak az elhárítók és a francia vasúthálózat tíz pontján pokolgépes merénylettel fenyegetőző ismeretlenek. Legutóbb egy sikertelen találkára is sor került, most "Suzy" és "Nagy Farkas" újra kapcsolatba lépett. A hatóságok egyelőre tanácstalanok a fenyegetőzők kilétét illetően.
#alt#
Az SNCF harmincezer kilométeres hálózatán tízezer vasutas keresi a bombákat
fotó: EPA

Ki zsarolja az államot? - ez a kérdés foglalkoztatja a csütörtöki francia sajtót, miután előző nap sajtókiszivárogtatásból derült ki, hogy egy homályos csoportosulás hetek óta alkudozik a belügyi szervekkel a négymillió dolláros és egymillió eurós váltságdíjról, amely összegért hajlandó elállni az országos vasúthálózat ismeretlen pontjain elrejtett pokolgépek felrobbantásától.

Tűt a szénakazalban

Dominique Perben igazságügy-miniszter az RTL rádióban csütörtök reggel közölte, hogy napok óta különleges biztonsági intézkedések vannak érvényben, de ezekről nem adott bővebb felvilágosítást. Sajnálkozással jegyezte meg viszont, hogy a sajtó jóvoltából 48 óra óta másról sincs szó, noha "igen nehéz reflektorfényben dolgozni" egy ilyen ügyben.

A francia vasúttársaság, az SNCF a hír kipattanásakor, szerda reggel tízezer vasutast rendelt ki a 32500 kilométer hosszúságú vasúthálózat minden méterének tüzetes átvizsgálásához, és minden pályaudvart is ellenőriztek. Az aprólékos szemrevételezés csütörtökön délig befejeződött.

Suzy hívja Nagy Farkast

"Zsarolás a síneken" című, elsőoldalas anyagában a Libération visszapörgeti az ügy állomásait. A baloldali lapnak különleges szerep jutott az első ízben decemberben jelentkezett "AZF csoport" és a hatóságok közötti kapcsolatfelvételben. A lap apróhirdetés-rovatában váltottak egymással kódolt üzeneteket a "Suzy" jeligét használó elhárítók (a nevet az egyébként magyar felmenőkkel rendelkező belügyminiszter neve ihlette) és a "Nagy Farkas" néven "ajándékot" váró zsarolók.

A kapcsolatfelvétel akkor vált halaszthatatlanná, amikor a titkosszolgálatok február 21-én "Nagy Farkas" pontos leírása nyomán megtalálták a Limoges melletti viadukton átvezető sínpár alá csempészett nagy erejű, bonyolult, de lebénított indítószerkezetű pokolgépet.

Most hétfőre a zsarolók randevút adtak a hatóságoknak, de a helikopteren érkező elhárítók elvétették a helyszínt, s azóta Nagy Farkas nem jelentkezett.

Lucy legutóbb szerdán üzent: "Kedves nagy farkasom, nem láttam a kék sáladat, beszéljük meg megint". A zsarolók korábban virágnyelven azt a feltételt szabták, hogy a "fehér madár" - a szolgálat helikoptere - a mezőre terített kék ponyvára eressze le az ötmilliós "ajándékot". Ebben az esetben nem robbantják fel a 10 pokolgépet.

Hasonló kihívással húsz éve került szembe a francia állam. 1984 nyarán az "M5" csoport ugyancsak bombafenyegetéssel akart 30 millió frankot kizsarolni a párizsi kormánytól. Három pályaudvaron robbantottak bombát, a két tettest egy héttel később elfogták és elítélték.