Emőke
-4 °C
9 °C

Névsorolvasás Guantánamóban

2006.03.04. 16:16
A Pentagon nyilvánosságra hozta a kubai támaszponton raboskodók jórészének adatait, miután az AP hírügynökség keresetére erre kötelezte a bíróság.

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozta a Kuba területébe ékelődött guantánamói haditengerészeti támaszponton létesített fogolytábor rabjai többségének a személyi adatait.

A Pentagon ezzel egy New York-i bíró döntésének tett eleget. Jed Rakoff az AP amerikai hírügynökség keresete alapján február végén arra utasította a tárcát, hogy március 3-ig tegye közé az adatokat.

A Pentagon most 317 fogoly nevét és nemzetiségét ismertette. Mintegy 170 rab kiléte azonban továbbra is titokban maradt. Ezek az őrizetesek ugyanis nem voltak hajlandóak megjelenni azokon a meghallgatásokon, amelyeken a rabok helyzetét vizsgálták felül.

Guantanamóm mintegy 490 olyan személyt őriznek, akiket terrorcselekmények elkövetésével vádolnak, vagy azzal, hogy az egykor az Afganisztánt uraló tálibok szolgálatában álltak.

A Pentagon eddig 10 olyan rabot nevezett meg, akiket különleges katonai bíróság elé állítottak, illetve annak a mintegy 250 rabnak a személyi adatait fedte fel, akiket szabadon engedtek vagy más országba szállítottak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft