Ödön
2 °C
11 °C

Visszakapják állampolgárságukat a lengyel zsidók

2008.03.04. 19:13
A lengyel kormány egyszerûsített eljárás keretében visszaadja az 1968-as antiszemita kampány miatt 1968 és 1971 között emigrált zsidó származású lengyelek állampolgárságát, jelentette be egy rádióinterjúban kedden Grzegorz Schetyna belügy- és közigazgatási miniszter.

Schetyna közölte, utasítást adott a lakóhelyileg illetékes vajdaságok vezetõinek, hogy kérésre adjanak igazolást arról, hogy az állampolgárság akkori megvonása a zsidóktól jogellenes volt, s ilyen formán érvénytelen.

Az 1968-as antiszemita kampány nyomán emigrált lengyel zsidók állampolgárságának visszaadását vezetõ lengyel mûvészek és tudósok követelték egy pénteken közzétett nyílt levélben. Mások között az irodalmi Nobel-díjas Wislawa Szymborska költõnõ, esszéíró, Andrzej Wajda filmrendezõ és Olga Tokarczuk írónõ is aláírta a Gazeta Wyborcza címû lapban közölt nyílt levelet.

Az aláírók támogatásukról biztosították Golda Tencer lengyel színésznõ korábbi felhívását, amelyet Lech Kaczynski államfõhöz intézett, és amelyben kérte, hogy adják vissza a lengyel állampolgárságot az emigránsoknak az 1968. márciusi események 40. évfordulója alkalmából.

1968 március elején diáktüntetések voltak lengyel felsõoktatási intézményekben egy hazafias színdarab, Adam Mickiewicz Õsök címû verses drámájának betiltása miatt. A kommunista rendszer a cionistákat okolta a tiltakozásokért.

15 ezren menekültek el

Zsidóellenes médiakampány és elbocsátáshullám követte a tüntetéseket. A következõ években mintegy 15 ezer zsidó hagyta el az országot az antiszemita hangulat miatt. A lengyel hatóságok megfosztották ezeket a személyeket állampolgárságuktól.

A belügyminisztérium mindeddig ellenezte az állampolgárság visszaadását. Schetyna kedden hangsúlyozta: az állampolgárság visszaadására vonatkozó rendelkezés alapfeltétele az izraeli állampolgárság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?