István, Vajk
17 °C
34 °C

Visszakapják állampolgárságukat a lengyel zsidók

2008.03.04. 19:13
A lengyel kormány egyszerûsített eljárás keretében visszaadja az 1968-as antiszemita kampány miatt 1968 és 1971 között emigrált zsidó származású lengyelek állampolgárságát, jelentette be egy rádióinterjúban kedden Grzegorz Schetyna belügy- és közigazgatási miniszter.

Schetyna közölte, utasítást adott a lakóhelyileg illetékes vajdaságok vezetõinek, hogy kérésre adjanak igazolást arról, hogy az állampolgárság akkori megvonása a zsidóktól jogellenes volt, s ilyen formán érvénytelen.

Az 1968-as antiszemita kampány nyomán emigrált lengyel zsidók állampolgárságának visszaadását vezetõ lengyel mûvészek és tudósok követelték egy pénteken közzétett nyílt levélben. Mások között az irodalmi Nobel-díjas Wislawa Szymborska költõnõ, esszéíró, Andrzej Wajda filmrendezõ és Olga Tokarczuk írónõ is aláírta a Gazeta Wyborcza címû lapban közölt nyílt levelet.

Az aláírók támogatásukról biztosították Golda Tencer lengyel színésznõ korábbi felhívását, amelyet Lech Kaczynski államfõhöz intézett, és amelyben kérte, hogy adják vissza a lengyel állampolgárságot az emigránsoknak az 1968. márciusi események 40. évfordulója alkalmából.

1968 március elején diáktüntetések voltak lengyel felsõoktatási intézményekben egy hazafias színdarab, Adam Mickiewicz Õsök címû verses drámájának betiltása miatt. A kommunista rendszer a cionistákat okolta a tiltakozásokért.

15 ezren menekültek el

Zsidóellenes médiakampány és elbocsátáshullám követte a tüntetéseket. A következõ években mintegy 15 ezer zsidó hagyta el az országot az antiszemita hangulat miatt. A lengyel hatóságok megfosztották ezeket a személyeket állampolgárságuktól.

A belügyminisztérium mindeddig ellenezte az állampolgárság visszaadását. Schetyna kedden hangsúlyozta: az állampolgárság visszaadására vonatkozó rendelkezés alapfeltétele az izraeli állampolgárság.