Elemér
0 °C
10 °C

29 sérült a Káosz napján

2003.05.01. 20:00
Törés-zúzás Berlinben, rendkívüli biztonsági intézkedések Londonban, törökök és görögök együtt Cipruson, vonuló kormányok, szakszervezetek, kommunisták világszerte. Május elsejei nemzetközi körkép.
A május elsejei felvonulásokon több tízezer dolgozó vett részt szerte Franciaországban. Ezrek tiltakoztak a kormány azon terve ellen is, hogy átalakítja a nyugdíjrendszert. A Jean-Marie Le Pen vezette szélsőjobboldal külön tartotta meg kisebb, néhány száz fős párizsi parádéját.

Az előző években rendszeressé vált súlyos zavargásokhoz képest viszonylag békésen zajlottak az idei május 1-jei felvonulások Londonban; késő délutánig csak kisebb pofozkodásokról számolt be a brit főváros utcáit hadseregnyi erővel őrző rendőrség.

Berlin: Káosz nap és egymillió tüntető

Kereken egymillió ember tüntetett Németországban a szövetségi kormány reformtervei ellen. A Német Szakszervezeti Szövetség (DGP) szerint pontosan kétszer annyi ember vonult az utcákra, mint egy évvel korábban. Gerhard Schröder kancellárt hatalmas füttykoncert fogadta, amikor beszédet mondott a Német Szakszervezeti Szövetség (DGP) - a Frankfurt melletti Neu-Anspachban tartott - nagygyűlésén.

Hírügynökségi jelentések szerint 29 rendőr - közülük egy súlyosan - sebesült meg Berlinben a szerda éjjeli összecsapásokban. A német fővárosban szélsőbaloldali, anarchista és antiglobalista szervezetek évek óta ilyenkor rendezik a "Káosz napját", ami rendszerint kisebb-nagyobb zavargásba torkollik. A tüntetők most petárdákkal és lángoló tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, akik könnyfakasztó gránátok és vízágyúk bevetésével válaszoltak.

Olaszország számos városában felvonulásokat, nagygyűléseket rendeztek a munka ünnepe alkalmából, a három nagy szakszervezeti szövetség (CGIL, CISL, UIL) az idén a patinás középkori városban, Assisiben tartotta közösen a május elsejei központi megmozdulást. Mintegy ötmillió olasz - kihasználva a többnapos munkaszüneti időszakot - elutazott saját városából, így csütörtökön ismét megteltek az országutak, zsúfolttá váltak a pályaudvarok és a repülőterek.

Kuba: megvédik a forradalmat

A munka ünnepe alkalmából több százezer kubai gyűlt össze a havannai Forradalom téren. Az egyetlen kubai szakszervezet vezetésének becslése szerint - amely igyekezett mozgósítani az ország lakosságának legalább 60 százalékát - a résztvevők száma elérte az egymilliót. Pedro Ross Leal, a szakszervezet főtitkára felszólította a kubaiakat, hogy "védjék meg a forradalmat és a szocialista rendszert a külföldi bírálatoktól", utalva azokra a kritikákra, amelyek az emberi jogok megsértése miatt érik a kubai vezetést.

Irak: előjöttek a kommunisták

Bagdadban a munka ünnepe alkalmából szintén felvonult a Szaddám Huszein idején betiltott kommunista párt néhány száz tagja. Kinyilvánították örömüket, hogy a megdöntött iraki diktátor 1979-es hatalomra kerülése óta először szabadon felvonulhatnak az iraki fővárosban.

KNDK: készülnek a háborúra

A phenjani vezetők május 1. alkalmából felszólították az észak-koreai dolgozókat, hogy készüljenek a háborúra az Egyesült Államokkal, "alakítsanak ezredeket és hadosztályokat az ellenséges megszállás visszaverésére". Phenjan szerint az Egyesült Államok tervezi, hogy megtámadja Észak-Koreát, mert feltételezi, hogy az ázsiai ország atomfegyverek kifejlesztésén dolgozik.

Svédország: háborúellenes demonstrációk

A svédországi május elsejei felvonulásokat a háborúellenesség jegyében szervezték. Stockholmban Anna Lindh külügyminiszter vezetésével több száz szociáldemokrata aktivista vonult fel, és követelte az amerikai erők Irakból való kivonulását.

Bulgária: a kormány mondjon le!

Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) mintegy ötezer híve vonult fel csütörtökön, a munka ünnepén Szófiában: a megmozdulás résztvevői a kormány lemondását követelték annak "jobboldali politikája" miatt. Szergej Sztanisev, a BSZP elnöke a felvonulók elott mondott beszédében felrótta, hogy a bolgár kormány támogatta az iraki háborút.

Lengyelország: állami vonulás és tüntetések

Varsóban a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) rendezett mintegy ötezres felvonulást a munka ünnepén, több más lengyel városban viszont a munkanélküliség és a gazdasági problémák miatt tüntettek a felvonulók. A nagygyűléssel és a felvonulással egyidőben az Új Baloldal és a Megálljt a Háborúnak! kezdeményezés mintegy 200 támogatója vonult fel Varsó belvárosában az iraki háború és az Egyesült Államok politikája ellen tiltakozva.

Ciprus: először együtt törökök és görögök

A megosztott Cipruson évtizedek óta először ünnepelték közösen a munka napját a görög és a török közösség képviselői. A mintegy 4500 fős tömeg előtt mindkét közösség szakszervezeti vezetői felszólították a politikusokat, hogy tegyenek meg mindent a földközi-tengeri szigetország újraegyesítéséért, hogy ily módon már egy egységes Ciprus válhasson jövő májusban az Európai Unió tagjává.

Ukrajna: Kucsma-ellenes tiltakozás

Kijevi nagygyűlésén az ukrán ellenzék élesen bírálta a Leonyid Kucsma elnököt és az általa javasolt politikai reformokat. A felszólalók elítéltek az Egyesült Államok Irak elleni háborúját.

Csehország: bírálnak a kommunisták

Az Egyesült Államok iraki háborújának elítélése, Csehország európai uniós csatlakozásának ellenzése és a növekvő munkanélküliség bírálata volt a legfőbb témája az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja által szervezett csehországi május elsejei ünnepségeknek.

Oroszország: általános nyugalom

Atrocitások nélkül zajlottak le csütörtökön Moszkvában a május 1-jei felvonulások és politikai nagygyűlések. Jelentések szerint az utcai megmozdulásokon a vártnál kevesebb ember jelent meg. A legnagyobb tömeget a távol-keleti Jakutszkban vonzotta a szakszervezetek rendezvénye, mintegy 150 ezren jelentek meg. Moszkvában 25 ezerre tette a rendőrség a felvonulók számát.

Szlovákia: a "kommunizmus aranykora"

Szlovákia legnagyobb városaiban, Pozsonyban és Kassán mindössze két-kétszáz ember vett részt a kommunista párt (KSS) május elsejei ünnepségén. A rendszerváltás óta tavaly először ismét parlamenti pozícióhoz jutott KSS hívei szovjet zászlókat lengetve és a "kommunizmus aranykorát" hirdető feliratokkal vonultak fel, Eperjesen megéljenezték egyik parlamenti képviselőjüket, aki arra buzdította őket, hogy a két hét múlva esedékes EU-csatlakozási népszavazáson mondjanak nemet a csatlakozásra.

Kína: vonulás maszkban

A kínai dolgozók legnagyobb része kénytelen volt otthonában ünnepelni május 1-jét, amely a hatalmas ázsiai országban az aranyhétnek nevezett, egyhetes országos szabadság kezdete. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) veszélye miatt az aranyhetet az idén nem kapták meg szabadságnak az emberek, csak a május 1. utáni hétvégét, jelentette a Reuters.