Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Elmenekült a Gongadze-ügy utolsó koronatanúja

2005.03.07. 10:06
A volt ukrán belóügyminiszter pénteki öngyilkossága után félelmében Londonba repült Nyikolaj Melnicsenko, aki azokat a hangfelvételeket készítette titokban, amikkel állítólag bizonyítható, Leonyid Kucsma adta ki a parancsot Gregorij Gongadze újságíró meggyilkolására.

Segítséget és menedéket kért Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz milliárdos üzletembertől Nyikolaj Melnicsenko szombaton. Leonyid Kucsma volt testőre a Gongadze-gyilkosság utolsó koronatanúja lehet, miután pénteken rejtélyes körülmények között végzett magával Jurij Kravcsenko egykori belügyminiszter.

Segítséget kért

A hírről az Ehho Moszkvi rádió számolt be Alexander Goldfarb állításaira hivatkova, aki a Civil Szabadság Alap elnöke.

"Nikolaj jelenleg [szombaton] Varsóban tartózkodik, de azok után, ami Kravcsenkóval történt, minden alapja megvan arra, hogy azt gondolja, veszélyben van, mivel ő az utolsó élő tanúja a Gongadze-gyilkosságnak. Segítséget kért" - nyilatkozta Goldfarb.

Jurij Kravcsenko 2000-ben, Gregorij Gongadze megölése idején volt belügyminiszter. Gongadze Leonyid Kucsma és környezete visszaéléseiről írt cikksorozatot, bírálta a hatalom korruptságát. Lefejezett holttestét 2000 őszén találták meg nem messze Kijevtől. Egy hangfelvétel szerint, amit Menilcsenko készített, mielőtt az Egyesült Államokba menekült Kucsma elnök személyesen adta ki a parancsot belügyminiszterének a gyilkosságra.

Bár Melnicsenkónak menekültstátusza van az Egyesült Államokban, Európába kellett jönnie, hogy ukrán tisztviselőkkel találkozzon megtárgyalni a bíróságon tenni kívánt tanúvallomását. Goldfarb elmondta, Melnicsenko felhívta Londonban Berezovszkijt, és biztonsági személyzetével egy hotelben szállt meg.

Kucsmáról nem terelődött el a gyanú

Az Alap elnöke emlékeztetett arra, hogy a szervezet már korábban dolgozott együtt Melnicsenkóval, legutóbb két és fél évvel ezelőtt, amikor az alapítvány segítette pénzzel a hangfelvételek elkészítésében.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok (SZBU) vezetője szombaton Kravcsenko halálával kapcsolatban kiejelentette: a volt belügyminiszter halála nem azt jelenti, hogy a gyanú árnyéka elterelődött Kucsma feje fölül.

Alexander Zincsenko szerint Kravcsenko ugyan tudott exkluzív információkkal szolgálni, de nem ő az egyetlen. A tisztviselő szerint, ha az igazságszolgáltatás még időben lép, "meg fogjuk ismerni az igazságot", adta hírül DVC angol nyelvű ukrán hírszájt.