Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyengültek a kommunisták Moldovában

2005.03.07. 16:40
A moldovai választások végeredmények sem a nyugat, sem a kelet nem örülhet igazán. A kommunisták megőrizték első helyüket a parlamentben, de elnökválasztáshoz szükséges többségüket elvesztették. A centrum erősödött, a rendszerváltó ellenzék maradt, ahol volt.

A Kommunisták Moldovai Pártja nyerte Moldovában a vasárnap megtartott parlamenti választásokat, a voksok 46,11 százalékának megszerzésével, közölte hétfőn délelőtt, a szavazatszámlálás befejezése után a központi választási bizottság az előzetes végeredményt.

Ezáltal a 101 tagú parlamentben lévő 71 fős abszolút többségük megszűnik, kompromisszumra kényszerülnek az ellenzékkel az államfő megválasztásánál, ugyanakkor törvényeket nélkülük is tudnak hozni.

Megerősödtek a centrumban állók

A második helyen végzett, állítólag Moszkva támogatását is élvező Demokratikus Moldova Tömb 29,41 százalék szavazatot kapott, míg a román érzelmű, az ellenzéki értelmiség támogatását élvező Kereszténydemokrata Néppárt 9,7 százalékot.

A bizottság közlése szerint a szakadár Dnyeszter-menti területen élők túlnyomó többsége a Demokratikus Moldova Tömb jelöltjeire voksolt.

A választást azonban beárnyékolta az Oroszországgal szemben kialakult hűvös viszony, miután a kommunisták is látványosan a nyugat felé fordultak, és Grúziával, illetve Ukrajnával kezdtek el szövetkezni. A választások előtt több oroszt is letartóztattak kémkedés gyanújával, vasárnap pedig száz oroszt nem engedtek be az országba.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése szerint a választás találkozott a demokratikus normákkal, de kritizálta a kampány során tapasztalt visszaéléseket, illetve a médiaegyensúly elbillenését.

A vasárnap tartott választásokon a 2,3 millió szavazásra jogosult moldovai állampolgár mintegy 59 százaléka vett részt. A hivatalos végeredményt két napon belül közzéteszik.

Nem örülhetnek

A választások eredményével tulajdonképpen sem a kelet, sem a nyugat nem lehet elégedett, bár kormányváltásra senki nem számított. Oroszország azóta haragszik a kommunistákra, és kormányfőjükre Vladimir Voroninra, hogy nem engedett a Dnyeszter-melléki konfliktusban az orosz megoldási javaslatoknak.

Voronin és a kommunisták ugyanakkor mégiscsak egy oligarchákra épülő hatalmi elithez tartoznak a régről beidegződött szovjet módszerekkel, ami a nyugat számára sem elfogadható, akármennyire próbálnak most a nyugat felé igyekezni.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft