Klaudia
-4 °C
2 °C

Nemzeti hős borzolja a kínai vezetés idegeit

2004.03.08. 12:12
A párt hibázott, amikor 1989 június 3-án, 4-én vérbefojtotta a Tienanmen téri diáktüntetéseket - állítja a Kommunista Pártnak írt levelében egy nemzeti hősként ünnepelt kínai orvos. A hivatalos állásponttal homlokegyenest ellenkező véleményt tartalmazó levél hétfőn eljutott a médiához is. Az orvost már kihallgatták.
Egy köztiszteletben álló, már visszavonult kínai orvos a Kommunista Párt huszonnégy fős felső vezetésének írt levélben kérdőjelezte meg az 1989-es Tienanmen téri vérengzéssel kapcsolatos hivatalos álláspontot. A levél nyilvánosságra került, az orvost hétfőn kikérdezték a hatóságok.

Pártunk által elkövetett hibák

"Pártunk által elkövetett hibákért a pártnak magának kell levonni a következtetéseket" - fogalmaz levelében Csiang Jen-jung (Jiang Yanyong), aki tizenöt évvel ezelőtt sebészként azokat a tüntetőket kezelte, akik a vérbe fojtott tüntetéssorozatban megsebesültek.

A Tienanmen téri események tabutémának számítanak Kínában, a hatóságok a legkisebb esélyét is elkerülik annak, hogy a hivatalostól eltérő vélemények nyilvánosságot kapjanak. Ugyanakkor - írja a BBC - a Kínai Kommunista Párt belső megosztottságának a több száz halottat követelő katonai közbeavatkozás megítélése az egyik oka.

A SARS-járvány veszélyeinek felismerésében központi szerepet játszó orvos levele a közeli pártkongresszus miatt is érintheti különösen kínosan a kínai vezetést.

'Ellenforradalmi lázongás'

"Az új vezetésnek újra meg kellene vizsgálni június 4. történéseit. Pártunknak orvosolnia kell az elkövetett hibákat, minél korábban, annál jobb" - fogalmaz az orvos, aki nem először száll nyíltan szembe a kínai vezetéssel. Levelében azt kéri a vezetéstől, hogy ne "ellenforradalmi lázongásnak" tekintse a június 4-ei eseményeket.

Jen-jung neve a SARS-járvány idején vált ismertté országszerte, amikor megkérdőjelezte a kormány addigi intézkedéseinek hatékonyságát, illetve azt, ahogyan megpróbálták kisebbíteni a vírus veszélyeit. (A kínai hatóságok sokáig tudomást sem akartak venni a SARS-ról, és később is sokat kozmetikáztak a járványügyi jelentéseken.) Amikor Jen-jung felhívta a figyelmet a veszélyre, sokak szemében nemzeti hőssé vált. A vezetés beismerve hibáit, lemondatta Peking polgármesterét, illetve az egészségügyminisztert.

Miután a levél hétfőn nyilvánosságra került, a hatóságok felkeresték Jen-jungot, és kikérdezték arról, hogyan jutott el az eredetileg csak a felső vezetésnek szánt levél a médiához - számol be a Reuters.

A hetvenkét éves orvos a hatóság két emberének elmondta, fogalma sincs, hogyan szivárgott ki a levél tartalma, de "önök biztosan le tudják nyomozni" - idézi a Reuters tudósítója az orvost, aki arra kérte a kelet-pekingi házában őt felkereső hírügynökség munkatársait, ne filmezzék, mivel "az túlságosan kockázatos".

Biztosan felbőszítette

Szakértők szerint a levél biztosan felbőszítette Pekinget, de nem valószínű, hogy az orvost bebörtönzik (ami egyébként ma sem ritkaság Kínában), tekintve, hogy igen népszerű személyiség.