Fülöp, Evelin
EUR 392,28 Ft
USD 366,88 Ft
13 °C
27 °C

Újabb bin Laden-felvételt mutatott be az al-Dzsazíra

2003.09.10. 22:35
A videófelvétel a televízió szerint áprilisban, kora májusban készülhetett. A két felvételt a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások második évfordulójának előestéjén juttatták el az al-Dzsazírához.
Újabb filmfelvételt sugárzott szerdán Oszama bin Laden terroristavezérről és helyetteséről, Ajman az-Zavahriról az al-Dzsazíra katari hírtelevízió. Az-Zavahri egy külön hangfelvételen arra buzdítja az irakiakat, hogy "temessék el" az amerikai csapatokat.

Harcra buzdít

A videón Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri egy sziklás területen sétál, a szaúdi származású terroristavezér sétabotra támaszkodik, bal vállára pedig takarót vetett. A következő vágásnál már egy AK-47-es géppisztoly látható bin Ladenen.

A videófelvételt kísérő külön hangfelvételen az az-Zavahrinak tulajdonítható hang tiszteletét fejezi ki az iraki ellenállók előtt, és további harcra buzdítja őket a "keresztesek" ellen.

Lefejezték az al-Kaidát

Erősen meggyengült az elmúlt két évben az al-Kaida terrorhálózat a CIA amerikai Központi Hírszerző Ügynökség egyik jelentése szerint. Mint kedden Washingtonban Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes elé terjesztett beszámolóból kitűnik, a terrorszervezet tíz legfontosabb pénzszerzőjét vagy megölték, vagy elfogták. Annak ellenére azonban, hogy az al-Kaida elveszítette legtöbb fő emberét, számos közepes és kisebb rangú tagja még mindig szabadlábon van.

A közölt adatok szerint - amelyeket az AP amerikai hírügynökség idéz - a terrorista hálózat csúcsvezetésnek immár kétharmadát kikapcsolták. Így a szervezet már alig képes nagyobb támadásokat végrehajtani. Hiányoznak a megfelelő tervezők, akik Oszama bin Laden al-Kaida-vezér bizalmát élvezik.

A CIA egyszersmind figyelmeztetett: az egész világon még mindig sok al-Kaida sejt létezik, amelyeknek tagjai továbbra is készek merényletek végrehajtására. Állítólag bin Laden puszta felhívása elegendő lenne, hogy spontán akcióba lépjenek. Ha aztán némi fantáziával rendelkező több terrorista egymásra talál, még mindig számos áldozattal járó támadásokat követhetnek el.

Fokozott jelenlét

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) intézkedési tervet dolgozott ki szeptember tizenegyedikével kapcsolatban: megnövelték a Ferihegyi repülőtéren szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát, és fokozták a diplomáciai objektumok, kirendeltségek, nagykövetségek környékén a rendőri jelenlét. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs főigazgatója ma azt nyilatkozta, hogy a testületnek nincsen információja terrorfenyegetettségről, az intézkedéseket kizárólag óvatosságból vezették be.

Csendes megemlékezés

A New York és Washington elleni terrortámadások második évfordulóján országszerte megemlékezéseket fognak tartani, kegyelettel adózva az ártatlan áldozatoknak és tisztelegve a hősök emléke előtt. A rendezvények az idén a tavalyival szemben visszafogottak lesznek, George Bush amerikai elnök nem hagyja el a fővárost.

Mozgolódás a briteknél

Nagy-Britanniában csütörtökre, az amerikai merényletek második évfordulójára egy szélsőséges iszlám szervezet országos megmozdulásokkal készül. Az al-Muhadzsirun nevű szervezet Londonban, Birminghamben, Manchesterben és Leicesterben tervez demonstrációkat a "csodálatos tizenkilencek" emlékére. A csoport így nevezi szórólapjain és plakátjain a két évvel ezelőtti repülőgép-eltérítéses merényletek végrehajtóit.

A négy brit nagyváros muszlimok lakta negyedeiben a héten feltűntek a megmozdulásokra hívó plakátok, rajtuk a 19 gépeltérítő, a lángokban álló New York-i Világkereskedelmi Központ és a mosolygó Oszama bin Laden képével. A brit belügyminisztérium fokozott figyelemmel követi a tervezett megmozdulásokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás