Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Bosszút esküdtek Maszhadovért a csecsenek

2005.03.09. 09:14
Nem aratott tetszést a mértékadó orosz lapok körében Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető meggyilkolása, mivel várható utódja csak szélsőséges és erőszakos vezető lehet. A csecsen lázadók londoni szóvivője elmondta, a szeparatisták nem omlottak össze, és bosszút állnak.

Bosszút esküdtek Aszlan Maszhadov kedden meggyilkolt vezető haláláért a csecsen szeparatisták, írja a Reuters.

"Nagy veszteséget szenvedtünk, de Maszhadov halála miatt nem fogunk összeomlani, ahogy azt Putyin hiszi" - jelentette ki a csecsen szeparatisták Londonban székelő szóvivője a brit hírügynökségnek. Az utolsó szabadon választott csecsen vezér utódját napokon belül kijelölik, ígérte Ahmed Zakajev.

Aszlan Maszhadovval kedden végzett az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB, amely egy, a csecsen fővárostól, Groznijtól északra fekvő kis falu egyik házának pincéjében találta meg a szeparatisták vezetőjét.

Nem volt jó húzás?


Tekintse meg képeinket!
Bár Moszkva régóta áhított célját érte el Maszhadov likvidálásával, elemzők szerint talán végzetes hibát követett az orosz vezetés az egyetlen mérsékelt lázadóvezér likvidálásával. Maszhadov volt az egyetlen, hatalommal bíró csecsen lázadó, aki hajlandó volt tárgyalni az oroszokkal, vagyis akivel egy békefolyamatot el lehetett volna indítani.

"Maszhadov sokkal veszélyesebb lett halálában a Kreml vezetése számára, mint amennyire életében volt, amikor párbeszédet próbált kezdeményezni Putyinékkal" - jelentette ki Zakajev. A csecsen vezető valóban többször próbált meg tárgyalóasztalhoz ülni, de Moszkva minden alkalommal visszautasította mondván nem tárgyal terroristákkal.

"Most azon gyenge érvelést, hogy Moszkvának nincs miről Maszhadovval tárgyalnia, azzal a megdönthetetlen érvvel váltotta fel, hogy most már igazán nincs kivel tárgyalni" - írja az orosz Izvesztyija.

Két héttel az Európa Tanács égisze alatt tervezett csecsen konferencia előtt Maszhadov értésre adta, hogy kész a politikai rendezés forszírozására. Ezzel megóvhatta politikai reputációját Európa szemében, a csecsen ellenállás politikai szárnyának létrehozójaként tüntetve fel magát, az északír Sinn Fein mintájára, írja az Izvesztyija.

Orosz lapok szerint ez a diplomáciai siker lehetet az utolsó csepp a pohárban az orosz vezetés számára. Ezt alátámasztja az is, hogy valószínűsíthetően nem hosszas keresés után, hirtelen bukkantak Maszhadovra.

A Kommerszant az utódlás kérdését feszegeti, és megállapítja, csak két név jöhet szóba: Samil Baszajevé, a több száz iskolás életét kioltó beszlani túszdráma kitervelője és Doku Umarové, a szeparatista kormány biztonsági minisztere. Mindketten agresszív, kompromisszumkötésre alkalmatlan vezetők.

Nem tárgyaltak vele sem

Maszhadov, bár Moszkva szerint ugyanúgy felelős a csecsen terrorcselekményekért, minden alkalommal elhatárolta magát a szeparatisták merényleteitől. A Kreml azonban sosem tett különbséget az al-Kaida, a csecsen gerillák, Baszajev és Maszhadov között.


Klikk a képre!
A még mindig nagyhatalmi álmokat dédelgető Oroszország ragaszkodása Csecsenföldhöz Moszkva szempontjából érthető: ha enged a csecsen függetlenségi törekvéseknek, más tagköztársaságok is az elszakadás mellett dönthetnek.

Az orosz csapatok 1994-ben támadták meg először Csecsenföldet, akkor a Magyaroszágon 1985-ig szolgáló Maszhadov vezetésével a csecsen szeparatisták visszaverték a túlerőt, de 1999-ben az oroszok újra támadást indítottak.

A Kreml választott elnököt

Oroszország 1998-ban Maszhadovot és a csecsen szakadárokat vádolt meg egy moszkvai robbantássorozattal. A retorzióként indított, azóta is tartó háborúban a visszafogottabb becslések szerint is csecsenek tízezrei vesztették életüket. A környéken ténykedő orosz biztonságiak módszerei nem sokban különböznek a terroristákétól, gyakorta rabolnak el váltságdíj fejében csecseneket.

2004 augusztusában a Kreml jelöltje lett Csecsenföld elnöke. Alu Alhanovot azután választották meg, hogy az előző elnökkel, Ahmad Kadirovval egy májusi merénylet végzett. A választáson nem jelenhettek meg nemzetközi megfigyelők, az egyetlen esélyes jelöltet formai okokra hivatkozva zárták ki.