Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lemondott a hongkongi kormányzó

2005.03.10. 11:39
Benyújtotta lemondását Tung Csi-hua, a Kínához tartozó hongkongi különleges közigazgatási terület kormányzója, akinek nyolcéves kormányzása idején egymást érték a demokráciapárti tüntetések.

Nyolv év kormányzás után csütörtökön bejelentette lemondását a hongkongi kormányzó, Tung Csi-hua, akinek regnálása alatt egymást követték a demokráciapárti tömegtüntetések Hongkongban, miközben Peking azt vetette szemére, hogy nem tudta kordában tartani a demokratikus erőket.

Tung Csi-hua
Tung Csi-hua
Hongkong 1997 után egyesült újra Kínával, vagyis ekkor lett brit koronagyarmatból különleges közigazgatási terület Peking vezetése alatt. Tung Csi-hua, aki meglehetősen gyér politikai tapasztalattal rendelkező üzletember, egykori hajómágnásként vette át a kormányzói posztot, ahonnan most egészségügyi okokra hivatkozva távozik.

Tung lemondását azonban inkább az válthatta ki, hogy kivívta Peking nemtetszését, amiért több autonómiát ígért Hongkong városának, miközben kormányzása alatt három gazdasági recesszión ment keresztül Délkelet-Ázsia valaha legjelentősebb üzleti gócpontja, és számos politikai baklövést is elkövetett.

Kiválasztják

Kína ugyanakkor nem akar csúfos visszavonulást emberének: Tung a várományosa a magas rangú káderekből álló rangos tanácsadó testületnek, ahová a nagypolitikából kikopott, befolyásos vezetőket ülteti a Párt.

A kormányzó utóda ideiglenes jelleggel helyettese, Donald Tsang lesz, aki a hat hónapon belül esedékes, Peking által tartott, korlátozott választásokig tölti be a hivatalt. Igaz, kormányzati források szerint, ha "jól működik" akár 2007 közepéig is maradhat posztján a civil szervezeti veteránnak számító politikus.

Jelenleg Peking jelöli ki a hongkongi kormányzót, a törvényhozóknak pedig csak a felét választják demokratikusan. Tsang kinevezésével pedig ez valószínűleg nem fog megváltozni. Hongkongi források szerint Tsang egy ideje sokat egyeztetett kínai vezetőkkel és ígéretet tett politikaváltás minimalizálására.