Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újra Szíria-párti a libanoni kormányfő

2005.03.10. 12:19
A csütörtökön újra kinevezett Omar Karami azután mondott le tíz napja, hogy az ellenzéki tüntetők kikényszerítették a szír csapatok távozását. A kisebbségben lévő ellenzék nem állított saját jelöltet.

Ismét a nemrégiben lemondott Omar Karami Szíria-barát libanoni miniszterelnököt nevezte ki csütörtökön a kormány élére a bejrúti parlamenti képviselők többsége.

Emile Lahud arra kérte a szunnita muszlim politikust, hogy nemzeti egységkormányt alakítson. A libanoni törvényhozásban többségben vannak a Szíria-párti politikusok.

Szerdán a 128 fős libanoni parlament 69 képviselője - többségében kormánypárti honatya - javasolta újfent Karamit kormányfőnek. A Szíria-barát államfő így kénytelen volt miniszterelnöknek jelölni a múlt héten lemondott Karamit.

Karamit vádolják

Omar Karami
Omar Karami
Karami február 28-án jelentette be lemondását, miután az ellenzék folyamatos tüntetéseket szervezett Rafík Haríri volt kormányfő, parlamenti képviselő február 14-i meggyilkolása miatt. Az ellenzék szemében felelősség terheli a jelenlegi vezetést a volt miniszterelnök meggyilkolásáért. A Haríri és 16 további személy életét kioltó pokolgépes merénylet felbujtójának pedig Szíriát tekintette az ellenzék.

A libanoni ellenzék senkit nem javasolt Lahudnak a miniszterelnöki tisztségre. Az ellenzéki honatyák szerdán ehelyett követeléseiket nyújtották át az államfőnek, köztük a libanoni biztonsági szervek vezetőinek lemondására és a Haríri-gyilkosság értelmi szerzői nevének nyilvánosságra hozatalára való felszólítást.

Észak-Libanonból kivonultak

Befejeződött a szíriai katonák kivonulása Libanon északi részéből Szíriába csütörtök reggel, míg a Bejrúthoz közeli hegyekben állomásozó csapatok Libanon keleti részébe, a szíriai határ irányába vonultak vissza.

A libanoni biztonsági szolgálat adatai szerint mintegy 3000 szíriai katona állomásozhatott az északi térségben. A szíriai katonai hírszerzés hat ismert központja azonban csütörtök reggel még a helyén volt. Hírügynökségi jelentések szerint kedd óta összesen 225 kamion és katonai jármű lépte át az aridai határállomást Szíria irányában.

A kivonulásnak ez a szakasza, amely Észak-Libanont és a Bejrút melletti hegyeket foglalja magában, s mintegy 6000 katonát érint, legfeljebb egy hétig, tíz napig tarthat a libanoni védelmi miniszter szerint.