Bernadett
-2 °C
4 °C

Uráncentrifugát adott el Pakisztán Iránnak

2005.03.10. 17:33
Újságírók előtt vallotta be a pakisztáni tájékoztatási miniszter, hogy az Észak-Koreával is kereskedő elsőszámú pakisztáni atomtudós technológiát és személyes segítséget nyújtott Iránnak atomprogramjában. A kormány cáfolja, hogy benne lett volna az üzletben, de eljárást nem indít Ahmed Kadír ellen.

Először ismerte el a pakisztáni kormány, hogy a pakisztáni atomtudós, Abdul Kadír Khan valóban uránium dúsításához szükséges centrifugákat adott el Iránnak, de a kormány az üzlettel nem foglalkozik a továbbiakban.

Az AP amerikai hírügynökség telefonon kereste meg a pakisztáni tájékoztatási minisztert, aki elmondta: "Személyesen segítette Iránt, de a pakisztáni kormány semmit nem kezdett az üggyel."

Nem egy gyáva nemzet

Ahmed eredetileg egy pakisztáni helyi újságíróknak tartott ülésen beszélt arról, hogy Pakisztánból centrifugák jutottak Iránba, és elmarasztalta a kormányt tétlensége miatt, hogy Khant nem adták ki egy harmadik ország bírósági eljárásának.

"Támogatom azt az elképzelést, hogy a kormánynak tájékoztatnia kell az embereket ezekről az érzékeny ügyekről - mondta a szemináriumi beszédében Ahmed - nem egy gyáva nemzet szóvivője vagyok. Igen, elláttuk Iránt centrifugarendszerekkel. Igen, Dr. Kadír adta el ezt a technológiát, de senkinek sem adtuk ki Kadírt. Nem is fogjuk"

A miniszter az AP-nek elmondta, Pakisztán teljes mértékben együttműködik az ENSZ nukleáris létesítményeket felügyelő Nemzetközi Atomenergia Ügynökségével (NAÜ).

A kormány szerepe nem világos

Az urániumdúsítás ugyancsak szolgálhat békés célokat, például atomerőművek fűtőanyaga állítható elő a segítségével, de nukleáris robbantófejek kifejlesztésére is szolgálhat. Irán az Egyesült Államokkal ellentétben azt állítja, atomprogramja békés célú, bár ezt erősen kétségbe vonja, hogy az ország bőven a szükségletei felett rendelkezik földgáz- és olajtartalékokkal.

A pakisztáni nukleáris technológia atyja, Kadír már tavaly nyáron vallomást tett arról, hogy a nyolcvanas években segítette az iráni atomprogramot, ám a pakisztáni kormány, amellett hogy villájában gyakorlatilag házi őrizetben él, nem indított eljárást a tudós ellen, bár az ügyet ígérete szerint kivizsgálta. Végül még az ügyletekből származó vagyonát is megőrizhette Kadír.

Kadír nemcsak Irán, de Észak-Korea és az azóta már leszerelt Líbia atomprogramját is segítette, emellett - Ahmed elmondása szerint - számos alkatrészt és dokumentációt adott el a világ több országába.

A pakisztáni kormány cáfolta, hogy szerepet vállalt volna ezekben az ügyekben, de olyan részletekre fény derült, mint hogy Kadír kormánygéppel utazott Észak-Koreába.

Erre nem gondoltak

A pakisztáni segítségéről a NAÜ is beszámolt ez év elején: ellenőrei olyan, részletes dokumentumokra bukkantak, amiket Kadír adott az iráni kormánynak 1987-ben, bár a teheráni vezetés tagadta, hogy alkatrészeket is vásárolt volna. Az ügyet vizsgálta az amerikai hírszerzés is, de a CIA nem tudott a centrifugákról.

Múlt hét vasárnapján egy másik érintett politikus is elszólta magát: Hasemi Rafszandzsani volt iráni elnök bevallotta, hogy országa szerzett be a fekete piacon nukleáris technológiát a nyolcvanas években, mást - az USA és az EU szankciói miatt - nem tehetett. Tavaly Irán azt is elismerte, hogy vásárolt ilyen eszközöket egy dél-ázsiai közvetítőn keresztül, szakértők akkor Kadírt sejtették a titokzatos ügy mögött.