Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Egyesélyes választás Oroszországban

2004.03.11. 16:20
Bár nem sok esély van rá, de ha a vasárnapi oroszországi választásokon a választók kevesebb mint a fele megy el, Putyin nem vehetne részt a következő fordulóban. Az elnökválasztás egyetlen esélyese csütörtökön felkérte az oroszokat, menjenek el szavazni.
Putyin új miniszterelnökével, Fradkovval

Vlagyimir Putyin államfő csütörtökön arra ösztökélte az oroszokat, hogy vegyenek részt a három nap múlva tartandó elnökválasztáson, amelynek ő az egyetlen esélyese.

Az 1-es tévécsatornán sugárzott rövid szózatában Putyin felhívta az orosz választók figyelmét, hogy csak az ő támogatásuk ad a jövendő elnöknek biztonságot, és teszi lehetővé irányvonalának meghatározását a következő évekre, beleértve a gazdaság fejlesztését és az életminőség javítását szolgáló felelős lépések megtételét.

Felmérések szerint Putyint a leadott szavazatok legalább 70 százalékával választják újra a vasárnapi voksoláson. Az elnökválasztás érvényességéhez szükséges legalább 50 százalékos részvétel biztosra vehető, Putyin mozgósító beszéde azonban tükrözte azt az aggodalmát, hogy egy viszonylag mérsékelt részvétel gyengítheti legitimitását. Érvénytelenség esetén egyébként teljesen új elnökjelöltekkel kellene új voksolást tartani.

Enyhe személyi kultusz lengi be

Putyin, aki az elmúlt évek gazdasági fellendülésének talaján stabilizálta Oroszországot, saját kezében összpontosította a hatalmat, elnyomott bármiféle ellenzéki kihívást, és ellenőrzése alá vonta az országos tévécsatornákat, amelyek segítették enyhe személyi kultuszának kialakítását. A független erők elnyomásával minden komoly kezdeményezésnek Putyintól kell kiindulnia.

Mindez azonban érdektelenné tette az elnökválasztást, amelynek Putyin új kormány alakításával próbált tétet adni. Ezzel mintegy népszavazássá tette a voksolást magáról és új csapatáról, amelyben - az üzleti világ megkönnyebbülésére - meghagyta a liberális reformereket. Így azonban a részvétel még fontosabbá vált.