György
14 °C
24 °C

A merénylők azonosítása befolyásolhatja a spanyol választást

2004.03.12. 14:08
A vasárnapi parlamenti választásokra nézve akár döntő jelentőségű lehet, ki áll a csaknem kétszáz áldozatot követelő csütörtöki terrormerényletek mögött. Az ETA felelőssége a keménykezű konzervatívoknak, az al-Kaidáé vélhetően az iraki háborút ellenző szocialistáknak kedvezne. A választási hajrá elmaradt, a politikai erők egységesen szólítottak fel arra, mindenki kerülje a merényletek kampánycélokra való felhasználását.
A csaknem kétszáz áldozatot követelő csütörtöki madridi terrortámadások valószínűleg nagy mértékben befolyásolják a vasárnapi parlamenti választások kimenetelét Spanyolországban. Csütörtöki összefoglalónk a robbantássorozatról >>

Nem kampánytéma

A merénylet elkövetőinek kiléte nem lényegtelen kérdés a választások szempontjából: ha az ETA felelőssége bizonyosodik be, a baszk szeparatisták ellen kérlelhetetlenül fellépő, jelenleg is kormányzó konzervatív Néppárt támogatottsága nőhet.

Tekintse meg képeinket!
A támadás okozta sokk hatására csütörtökön a pártok bejelentették, hogy azonnal felfüggesztik választási kampányukat. A Néppárt jelöltje, Mariano Rajoy és a szocialista favorit José Luis Rodríguez Zapatero közösen figyelmeztettek arra, a merénylet nem lehet kampánytéma.

Ha az iszlám fanatikusok, az al-Kaida áll a háttérben, a közvélemény az elemzők szerint José María Aznar kormányát hibáztathatja majd, amiért Spanyolország a britek mellett az Egyesült Államok legkomolyabb európai szövetségesévé lépett elő az iraki háborúban - írja a Reuters Josu Mezo spanyol belpolitikai szakértőre hivatkozva.

A spanyol kormány az ETA-t tartja a merénylet fő gyanúsítottjának, az egyelőre kétes hitelességűnek tekintett al-Kaida-levelet, amelyben a szervezet magára vállalta a terrorcselekményt, óvatosan kezelik a hatóságok. Aznar pénteki sajtótájékoztatóján - vélhetően az ETA-ra utalva - kijelentette, "a józan ész alapján feltételezhető, hogy ez a banda" áll a merényletek mögött.

Batasuna a betiltott baszk párt kijelentette, a kormány azért ismételgeti az ETA nevét, hogy saját malmára hatjsa a vizet a választásokon. Bővebben a vizsgálat eddigi eredményeiről >>

Abban az esetben, ha egyértelműen a baszk fegyveres szervezet bűnössége bizonyosodna be, amelynek vasárnapig igen kicsi a valószínűsége, a Néppárt valószínűleg megerősödve kerülne ki a parlamenti választásokból. Bár - figyelmeztet a Reuters elemzője - a nagy társadalmi változások hagyományosan a baloldalnak kedveznek.

A Néppárt vezetett

Aznar 1996-os kormányzása óta az állam erőteljes fellépést tanúsít az ETA-val szemben, míg a baloldal legnagyobb pártját, a szocialistákat nem egyszer a szakadárokkal való összejátszással vádolta meg amiatt, hogy az ugyancsak kisebbségi régiónak számító Katalóniában szövetségre lépett, az egyébként korántsem radikális Katalán Baloldali Köztársaság párttal - írja a Guardian. Bővebben az ETA-ról >>

A Néppárt támogatottsága a legutóbbi, még a merényletek előtt készült felmérések szerint éppen, hogy megfogná a parlamenti többségéhez szükséges 173 képviselői helyet. A Néppártnak nincsen szövetségese, ha a többség nincs meg, a többek között a kommunistákkal is összefogni kész Szocialista Párt alakíthat kormányt. A szocialisták jelenleg 5-7 százalékkal vannak lemaradva a konzervatívoktól.