Márk
13 °C
28 °C

Spanyol állampolgárságot kapnak a megsebesült bevándorlók

2004.03.12. 13:00
Tizenegy ország állampolgárai vannak a madridi merényletek áldozatai között. Egy magyar könnyebben megsérült, és már elhagyta a kórházat. A robbantásokban megsebesült illegálisan Spanyolországban tartozkodó külföldi polgárok megkaphatják a spanyol állampolgárságot.
Tizenegy ország állampolgárai vannak a madridi terrortámadás áldozatai között - jelentette be pénteken José María Aznar spanyol miniszterelnök.

A spanyolokon kívül három perui, két hondurasi, két lengyel, egy francia, egy marokkói, egy kolumbiai, egy chilei, egy bissau-guineai, egy kubai és egy ecuadori személy vesztette életét. Amerikai illetékesek szerint három amerikai áldozatot követelt a merénylet.

A robbantássorozatban összesen 198 ember halt meg, és több mint 1400 ember megsebesült. Péntek reggel még 44 személy volt életveszélyes állapotban, ezért az áldozatok száma tovább nőhet a nap folyamán.

Állampolgárságot kapnak

A merényletnek egy könnyebb magyar sebesültje volt. A férfi - Stadler Judit, a magyar nagykövetség sajtóattaséjának beszámolója szerint - még csütörtökön elhagyta a kórházat.

A miniszterelnök közölte: a merényletekben érintett minden bevándorló megkaphatja a spanyol állampolgárságot. A közel másfél ezer sebesült között sok olyan, főként latin-amerikai van, aki bevándorlóként, az idegenrendészeti törvény előírásait megsértve tartózkodott Spanyolországban.