Gyárfás
18 °C
35 °C

Szerbek foglaltak el egy koszovói bíróságot

2008.03.14. 21:36
A bírsógái dolgozókból álló tömeg kitûzte a szerb zászlót, és követelték a bíróság kerüljön vissza a szerbiai igazságügy felügyelete alá. Az éppen arra látogató NATO-fõtitkár, Jaap de Hoop Scheffer provokációt sejt a háttérben.

Provokációnak minõsítette Jaap de Hoop Scheffer NATO-fõtitkár, hogy szerb nemzetiségû koszovói igazságügyi dolgozók pénteken behatoltak a Kosovska Mitrovica-i bíróság épületébe és kitûzték a szerb zászlót.

Az észak-atlanti szövetség fõtitkára errõl koszovói látogatásán nyilatkozott. Koszovóba elsõ ízben látogatott el azóta, hogy a terület február 17-én kikiáltotta függetlenségét, elszakadását Szerbiától.

De Hoop Scheffer néhány órával az épületfoglalás után kereste fel az észak-koszovói várost. Találkozott a település albán polgármesterével, Bajram Rexhepivel, s bár egy kisebb szerb településre, Gojbuljára is ellátogatott, az észak-koszovói szerb vezetõkkel tervezett megbeszélése meghiúsult.

De Hoop Scheffer emiatt sajnálkozását fejezte ki, s úgy vélte, a szerb vezetõk a találkozó meghiúsításával hibát követtek el, a NATO vezette békefenntartók erõk (KFOR) azért tartózkodnak Koszovóban, hogy minden helyi polgár - szerbek és más nemzetiségûek - védelmét biztosítsák.

A Kosovska Mitrovicában hetek óta tüntetõ szerb nemzetiségû koszovói igazságügyi dolgozók a rendõrségi kordont áttörve péntek reggel hatoltak be a helyi bíróság épületébe.

A tömeg többek között azt követelte, hogy a bíróság kerüljön vissza a - Koszovó függetlenségét el nem ismerõ - Szerbia igazságügyi minisztériumának hatáskörébe. Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetõje a rend helyreállítására szólította fel az ENSZ-rendõrséget, s ezt szorgalmazták a koszovói albán vezetõk is.