Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Saron nem beszél tovább a palesztinokkal

2004.03.15. 22:19
Kizárta hétfőn Ariel Saron izraeli kormányfő, hogy tárgyalásokat folytasson a palesztinokkal, mert azok szerinte semmit nem tesznek a terrortámadások megakadályozásáért.
A miniszterelnök egy nappal azt követően nyilatkozott, hogy öngyilkos merényletekkel tíz embert megöltek Asdod izraeli kikötővárosban. Állásfoglalása megnehezítheti a béketárgyalások újraindítását, miközben pedig már a Gázai övezetből való izraeli kivonulásról és a megszállt Ciszjordánia részleges elhagyásáról van szó.

Az izraeli parlament előtt beszélve Saron úgy vélte, az asdodi események is mutatják, hogy jelenleg nincs olyan palesztin vezető, akiben meglenne a bátorság és a képesség, hogy felvegye a küzdelmet a terrorizmus ellen. Ilyen körülmények között nem lehet szó politikai tárgyalásokról sem - szögezte le.

Saron bejelentése egy nappal előzte meg a miniszterelnök és a palesztin kormányfő, Ahmed Korei első találkozóját, amelyre azonban az izraeli közlések fényében nem kerül sor.

Saját terveik szerint haladnak

Odalettek mindezzel a palesztinok abbéli reményei is, hogy a közeljövőben sikerülhet újraindítani a végső rendezés alapjának tekintett nemzetközi béketervet, amely szerint jövőre létrejöhetne a palesztin állam, és mindkét fél beszüntetné az erőszakot.

Ariel Saron azt is közölte, hogy mivel nincs érdemi palesztin tárgyalópartnere, Izrael kénytelen lesz saját terve szerint haladni. A részletek ugyan még nincsenek készen, de a terv magában foglalja, hogy a Gázai övezetben felszámolják a zsidó telepek nagy részét, és részlegesen kivonulnak a Jordán folyó nyugati partjáról is. Palesztin aggályok szerint ugyanakkor a terv burkoltan Ciszjordánia egy részének Izraelhez csatolását foglalja magában.