Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Másfél hónap börtön egy iraki meggyilkolásáért

2005.03.16. 11:05
A Tigris folyóba kényszerítette két foglyát Jack Saville amerikai hadnagy, majd végignézte egyikük haláltusáját, amiért másfél hónap börtönre és pénzbüntetésre ítélték. A katona azért úszta meg ennyivel, mert vállalta a tanúskodást gyilkolásra buzdító felettese ellen.

Negyvenöt napos szabadságvesztést és 12 ezer dolláros illetménymegvonást szabott ki egy amerikai katonai törvényszék egy katonatisztre iraki foglyokkal való kegyetlen bánásmód miatt, amelynek következtében az egyik fogoly állítólag a Tigris folyóba fulladt.

Jack Saville hadnagyra a Texas szövetségi állambeli FortHood támaszponton kedden rótták ki a büntetést.

A tiszt előzőleg bűnösnek vallotta magát abban, hogy tavaly januárban az iraki Szamarrában társaival együtt fegyverrel arra kényszerített a kijárási tilalom megsértése miatt elfogott két iraki férfit, hogy vessék magukat a Tigris folyóba. Az egyik iraki vízbe fulladt, s haláltusáját a katonák mosolyogva figyelték - legalábbis ezt állította tanúvallomásában egykori fogolytársa.

A törvényszék csaknem kétéves börtönbüntetést is kiszabhatott volna a tisztre, ám beérte a 45 napos elzárással és azzal, hogy féléves időszakra havi kétezer dollárral csökkentette illetményét.

Vádalkut kötött

Saville azért kapott ilyen enyhe büntetést, mert vádalkut kötöttek vele, írja az AP. A hadnagy vállalta ugyanis, hogy tanúskodik egy meg nem nevezett magas rangú katonatiszt ügyében, aki állítólag arra adott parancsot Saville-nek és társainak, hogy végezzenek ki elfogott iraki gyanúsítottakat.

Hasszun meggyilkolásának ügyében nem Saville az első elítélt: Tracy Perkins őrmesterre hat hónap büntetést szabtak ki, mert bár felmentették a gyilkosság vádja alól, az igazságszolgáltatás félrevezetése miatt bűnösnek találták.