Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Egyre közelebb az amerikai vízummentességhez

2008.03.17. 21:28
2009 januárjától lehetne az USA-ba vízum nélkül utazni, hétfőn egy egyetertési nyilatkozatot írt alá erről Somogyi Ferenc Washingtonban.

Aláírták Washingtonban a belbiztonsági minisztériumban hétfőn az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjának számító memorandumot, tudta meg a Független Hírügynökség Somogyi Ferenc washingtoni nagykövettől.

Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet, Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterrel

A magyar aláírás előtt Szlovákia, utána pedig Litvánia diplomáciai képviselőjével írt alá Chertoff hasonló nyilatkozatot. Az egyetértési nyilatkozatot Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc látta el kézjegyével a Belbiztonsági Minisztérium épületében.

A memorandum aláírása az első kézzelfogható eredménye a vízummentességnek, amely várhatóan 2009. januárjától léphet életbe. Késő tavasszal egy amerikai delegáció érkezik majd Magyarországra, amelynek tagjai biztonsági jellegű információkat cserélnek ki magyar kollégáikkal.

A vízummentesség egyik feltétele az, hogy az elutasított magyar vízumkérelmek aránya 10 százalék alá essen október végére. Ez az arány nemrég 10,3 százalék volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!