Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre közelebb az amerikai vízummentességhez

2008.03.17. 21:28
2009 januárjától lehetne az USA-ba vízum nélkül utazni, hétfőn egy egyetertési nyilatkozatot írt alá erről Somogyi Ferenc Washingtonban.

Aláírták Washingtonban a belbiztonsági minisztériumban hétfőn az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjának számító memorandumot, tudta meg a Független Hírügynökség Somogyi Ferenc washingtoni nagykövettől.

Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet, Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterrel

A magyar aláírás előtt Szlovákia, utána pedig Litvánia diplomáciai képviselőjével írt alá Chertoff hasonló nyilatkozatot. Az egyetértési nyilatkozatot Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc látta el kézjegyével a Belbiztonsági Minisztérium épületében.

A memorandum aláírása az első kézzelfogható eredménye a vízummentességnek, amely várhatóan 2009. januárjától léphet életbe. Késő tavasszal egy amerikai delegáció érkezik majd Magyarországra, amelynek tagjai biztonsági jellegű információkat cserélnek ki magyar kollégáikkal.

A vízummentesség egyik feltétele az, hogy az elutasított magyar vízumkérelmek aránya 10 százalék alá essen október végére. Ez az arány nemrég 10,3 százalék volt.