Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Brüsszelből üzenhetetett az al-Kaida

2004.03.19. 14:02
Brüsszelben vagy Amszterdamban készülhetett az a videofelvétel, amin az al-Kaida tagja a szervezet nevében felelősséget vállalt a madridi merényletekért. A férfi az al-Kaida európai katonai parancsnoka lehet. Egy brit hírszerző azt állítja, az őrizetbe vett marokkóiak Londonban vásároltak be a merénylet előtt.
A madridi robbantás belga és holland szálairól írtak a spanyol és belga lapok. Értesüléseik szerint az a megtalált videokazetta, amely azt állítja, hogy az al-Kaida követte el a 202 áldozatot követelő merényletet, Amszterdamban vagy Brüsszelben készülhetett.

A felvételen szereplő arab férfi Abu Dudzsan al-Afgani, az al-Kaida európai műveleteinek felelőse. Al-Afganit jelenleg Brüsszelben keresik, amit a hatóságok a nyolcvanas évek radikális iszlám mozgalmának egyik központjaként tartanak számon. A főleg marokkóiakból álló csoport Amszterdamban is megtalálható - írja az Expatica angol nyelvű európai lap belga lapértesülésekre hivatkozva.

A madridi merénylet mögött elsősorban az Abi Hafsz al-Maszri Brigádokat gyanítják a spanyol hatóságok. Ennek az al-Kaidával kapcsolatban álló szervezetnek az aláírása volt azon a levélen, amelyet egy londoni laphoz juttattak el. A levélben az al-Kaida vállalta a felelősséget.

Londonban vásároltak be

"Egyértelmű a kapcsolat" a madridi vonatrobbantók és az al-Kaida terrorhálózat Londonban tevékenykedő támogatói között -nyilatkozta pénteken a The Independentnek a londoni rendőrfőnök, Sir John Stevens.

A vezető londoni liberális napilapnak egy név nélkül nyilatkozó terrorelhárítási forrás ugyanebben a számban azt mondta: a Madridban őrizetbe vett marokkói gyanúsítottak egyike előzőleg Londonban járt, ahol pénzt és logisztikai, tervezési segítséget, felszereléseket és hamis okmányokat igyekezett szerezni a merénylet elkövetőinek.

A The Independent szerint az illetőről tudják, hogy számos, Nagy-Britanniában élő észak-afrikaival felvette a kapcsolatot.

A csütörtöki négy marokkói férfi letartóztatásával együtt már tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe a robbantásokkal kapcsolatban. A gyanúsítottak nagy része marokkói - szombaton három marokkóit és két indiait, hétfőn egy algériait tartóztattak le.

Aznarék kiteregetik lapjaikat

A még hivatalban lévő spanyol Aznar-kormány pénteken feloldotta titkosítását azoknak a hírszerzési anyagoknak, amelyek vélhetően cáfolják majd, hogy a kormány hazudott, amikor a merényletek után napokig az ETA baszk terrorszervezetet gyanúsította - jelentette az AP.

"Az iratok minden kétséget eloszlatnak" - mondta Eduardo Zaplana, a spanyol Nemzeti Hírszerzési Intézet szóvivője pénteken. A dokumentumok a hírszerzés március 11-étől a választások napjáig begyűjtött információit tartalmazzák.

A hétvégi választásokon győztes szocialisták (PSOE) sikerüket annak köszönhették, hogy a választók úgy érezték, a spanyol kormány hazudott nekik, amikor az ETA-t vádolta meg a madridi robbantásokkal, miközben egyre nyilvánvalóbbá vált az al-Kaida felelőssége.