Valér
4 °C
8 °C

Váratlanul lemondott az észt kormányfő

2005.03.21. 21:28
Juhan Parts azután döntött így, hogy megvonták a bizalmat igazságügy-miniszterétől, aki előírta volna, hány korrupciós ügyet kell vizsgálni évente. Parts leköszönése váratlan érte az észt honatyákat, akik döbbenten hallgatták a kormányfő szavait.

Váratlanul bejelentette lemondását hétfőn Juhan Parts észt miniszterelnök, miután a tallinni parlament előzőleg megvonta a bizalmat kormánya igazságügyi miniszterétől.


Juhan Parts (EPA)
Lejárt az idő

"Ennek a kormánynak az ideje lejárt, a koalíció nem tudja tovább hatékonyan vezetni az országot" - mondta Parts döntését bejelentve az észt törvényhozásban; közölte, hogy lemondása csütörtöktől hatályos.

Parts leköszönése váratlan érte az észt honatyákat, akik döbbenten hallgatták a kormányfő szavait.

A bejelentés előtt az észt törvényhozás bizalmatlansági indítványt szavazott meg Ken-Marti Vaher igazságügyi miniszter ellen; a 101 fős testület 86 jelen lévő képviselője közül 54 támogatta szavazatával az indítványt, 32 pedig tartózkodott a szavazáskor.

A szovjet korszak rémképe

Azért vonták meg a bizalmat a tárcavezetőtől, mert az egy népszerűtlen javaslatot tett: ennek értelmében kvótarendszerben szabályoznák, hogy a területi ügyészeknek évente hány korrupciógyanús ügyet kell kötelezően kivizsgálniuk. Az egykori szovjet tagköztársaság számos parlamenti képviselőjének szemében ez a szovjet korszak rémképét idézte fel.

A kormányfő viszont kiállt minisztere mellett, mondván, hogy az nem követett el semmi olyat, ami miatt meg kellett volna fosztani tisztségétől.

A 38 éves Parts, a Res Publica párt vezetője, két éve töltötte be a miniszterelnöki tisztséget; ő vezette be országát az Európai Unióba és a NATO-ba. Előzőleg ő volt az észt számvevőszék elnöke.