Auguszta
-4 °C
2 °C

Újabb hollandot vádolnak háborús bűnök elkövetésével

2005.03.22. 11:34
Egy héten belül két holland kereskedőt is megvádoltak háborús bűnök elkövetésével. Guus van Kouwenhovent fakereskedőt azzal gyanúsítják, hogy ő alapított néhányat az ártatlan civilek százait lemészárló libériai milíciákból, amik az azóta megbukott Charles Taylort segítették hatalomra 1997-ben.

Egy héten belül újabb holland kereskedőt vádoltak meg háborús bűnök elkövetésével azután, hogy a múlt héten az Irakból hazatért Frans van Anraatot letartóztatták.

Belső körökhöz tartozott

Ezúttal egy fakereskedőt vettek őrizetbe a holland hatóságok, akit azzal gyanúsítanak, hogy milíciákat fegyverzett fel a libériai polgárháború idején, és a 2003-ban megbuktatott diktátor, Charles Taylort segítette.

A 62 éves Guus van Kouwenhoven az ENSZ róla készült, és a hágai Nemzetközi Törvényszéknek megküldött jelentése szerint Taylor belső köreihez tartozott.

"A holland férfi által felállított fegyveres csoportok állítólag részt vettek civilek, köztük gyermekek lemészárlásában" - áll az ügyészi vádiratban, amely szerint a milíciák által használt fegyvereket is a férfi vásárolta.

Guus van Kouwenhovent pénteken tartóztatták le, miután razziákat tartottak Rotterdamban és Párizsban. A férfi nevét a holland hatóságok nem hozták nyilvánosságra, de sajtóbeszámolókból és civil szervezetek jelentéseiből már korábban ismert volt cégének neve és tevékenysége.

Vegyi anyagokkal kereskedett

Charles Taylor 1990-ben szállt be a 1989 óta dúló libériai polgárháborúba, és 1997-ben sikerült elnökké választatnia magát. Ám hamar gyanúba került gyémántcsempészet és a szomszédos Sierra Leonéba irányuló illegális fegyverkereskedelem miatt.

Zűrös elnöksége 1999-ben újabb polgárháborút robbantott ki, majd 2003-ban a lázadóknak sikerült bevenniük a fővárost Monroviát, és Nigériába küldeni Taylort.

A múlt héten vád alá helyezett holland Frans van Anraat állítólag olyan vegyi anyagokat adott el Iraknak, amiket Szaddám Huszein 1988-ben a kurd város, Halabdzsa megsemmisítésekor használt fel vegyifegyverként. Anraat elismerte, hogy üzletelt Irakkal, de tagadta, hogy tudott volna a vegyszerek felhasználásának módjáról.