Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Lengyelország kiemelt célpontja a terroristáknak

2004.03.22. 16:07
Míg brit hírszerzési információk szerint Lengyelország rajta van a terrorveszélytől leginkább fenyegetett öt ország listáján, Juhász Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet hétfői ülése után kijelentette: Magyarország biztonsági helyzetében nem történt változás.
A brit külső hírszerzés, a MI6 egyik részlege, a terrorista merényleteket értékelő osztály (TAAD) különös figyelmet szentel Lengyelországnak, minthogy az ország egyike a terrorveszély szempontjából legnagyobb kockázatot jelentő öt államnak - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Izrael és Japán mellett - írt Gordon Thomas brit publicista, aki hírszerzési témákra szakosodott (egyebek között könyvet írt a Moszad izraeli titkosszolgálatról), a Wprost című lengyel hetilap legfrissebb számában.

Bőven találhatók a térségben tömegpusztító fegyverek

"Lengyelországnak különös oka lehet az aggodalomra, mert a legveszedelmesebb iszlám harcosok a lengyel tengerpart közelében, Oroszország területén és annak szomszédságában tevékenykednek. E területeken bőven találhatók tömegpusztító - vegyi és biológiai - fegyverek és sugárzó anyagok, melyekből úgynevezett piszkos atombombák készíthetők" - idézte a brit szerző az amerikai Foreign Policy Research Institute (Külpolitikai Kutatóintézet) tanulmányát.

Lengyelország két okból lehet veszélyeztetett. Először, mert teljes mellszélességgel támogatta az iraki háborút, másodszor pedig, mert jelentős katonai kontingenst állomásoztat Irakban. Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője tavaly októberben egy videofelvételen közvetlenül is megnevezte Lengyelországot azon országok között, melyek megtorlásra számíthatnak.

A brit és az amerikai elhárítást egyaránt nyugtalanítják az al-Kaida típusú terrorszervezetek és az egykori lengyel kommunista hírszerzés volt tisztjei között fennálló kapcsolatok is. Megbízható bizonyítékok vannak arra - írta a lap -, hogy egyes "lator államok" és terrorcsoportok szakértőként, tanácsadóként alkalmaznak nagy pénzekért volt lengyel katonai hírszerzőket.

Lengyelország visszavonulót fújna?

A TAAD elemzői szerint egy Lengyelország ellen intézett támadás az al-Kaida szempontjából hasonló sikerre vezethetne, mint amilyet a madridi merényletek eredményeztek, mert politikai és gazdasági káoszt idézne elő. Egyúttal érzékeny csapást mérne Amerikára és személy szerint George Bush elnökre is, mert megmutatná, hogy az Egyesült Államok képtelen megvédeni legközelebbi szövetségeseit. " Anélkül, hogy túlértékelnénk az amerikai lengyel szavazótábort, Bush újraválasztási esélyei jelentős mértékben csökkennének. Ilyen értelemben egy Lengyelország elleni támadás az al-Kaida számára roppant kifizetődő lenne" - írta a Wprost cikkének brit szerzője.

Juhász: Terrorista-adatbázisra lenne szükség

Nem történt változás Magyarország biztonsági helyzetében, terrorfenyegetéstől továbbra sem kell tartani - jelentette ki a honvédelmi miniszter hétfőn a nemzetbiztonsági kabinet ülésén.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nemzetközi információcserére. Fontos lenne létrehozni egy nemzetközi információs adatbázist a terrorista gyanús személyekről - mondta Juhász Ferenc. A testület előző ülésén arról határozott, hogy szigorítják a különböző objektumok őrzését, a határőrizetet és az idegenrendészeti döntéseket is - emlékeztetett.