Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Iraki ellenállásba ütköztek a Bagdadba tartó szövetségesek

2003.03.23. 06:15
A Bagdad felé eddig gyorsan előrenyomuló amerikai erőket az iraki csapatok vasárnapra virradóra feltartóztatták Nadzsaftól 70 kilométernyire délkeletre. A szövetségesek erősebb ellenállásba ütköztek, mint amire számítottak, ezért légi támogatását kértek - jelentette a CNN.
Az összecsapások két órája tartottak közép-európai idő szerint vasárnap hajnali egy órakor, amikor a Reuters tudósítója jelentkezett, 2-3 kilométernyire az amerikai hadoszlop éle mögül. Az élen haladó egység az amerikai tisztek által "kisebb ellenséges érintkezésnek" minősített iraki ellenállásba ütközött - adta hírül Luke Baker, aki a 3. amerikai lövész páncélos hadosztállyal együtt haladt.

A 420 ezer lakosú Nadzsaf, a síiták fontos vallási központja, Bagdadtól 160 kilométernyire délre, az Eufrátesz partján fekszik a sivatagban. Az összecsapásokban az iraki televízió híre szerint meghalt a kormányzó Baasz párt helyi vezetője is.

Bár Stanley McChrystal, az egységes vezérkar műveleti aligazgatója szerint a páncélos alakulatok "imponáló sebességgel törnek előre", a CNN jelentése szerint a 7. Páncélos Hadosztályt rakétatámadás érte Nadzsafnál, 160 kilométerre Bagdadtól. A csapatok légi támogatást kértek.

Amerikai katonai források közölték, hogy csapataik elfoglaltak egy fontos Eufrátesz-hidat a Bagdadtól 375 kilométernyire délkeletre lévő Násziríja városában. Mindamellett az iraki tájékoztatási miniszter azt mondta vasárnap hajnalban a tévében, hogy erőik még harcban állnak a behatoló csapatokkal a város környékén. Muhammad Szaid asz-Szahaf szerint az iraki egységek 16 amerikai harckocsit és páncélos járművet zúztak szét.

Az amerikai csapatok győzelmet jelentettek egy Bászrától nyugatra vívott csatában is. A BBC híradása több száz hadifogolyról számolt be. Az al-Dzsazíra katari műholdas tévé mindenesetre jelezte, hogy az iraki erők még ellenállnak a déli nagyvárosban. Egyes hírek szerint a sorkatonaság elhagyta Bászrát, de Szaddám Huszein rendszerének biztonsági egységei maradtak.

Csak Bászra stratégiai fontosságú repülőterét és egy a Sal al-Arab folyón átívelő hidat foglalták el az amerikai csapatok - jelentette be pentagoni sajtótájékoztatóján Stanley McChrystal, a vezérkari főnökök egyesített tanácsának műveleti aligazgatója. Elmondása szerint a keményebb ellenállással szembenéző amerikai csapatok nem kívántak utcai harcokba bocsátkozni, így a szövetséges brit alakulatokra hagyták a reptér biztosítását és folytatták előretörésüket Bagdad felé.

Tommy Franks, az Irak elleni hadműveleteket vezető amerikai tábornok azt mondta, hogy az amerikai-brit erők nem akarnak átvonulni Irak második legnagyobb városán.

Nem volt világos a kuvaiti határmelléki mélyvízi kikötő, Umm-Kaszr körüli helyzet sem. Bár a város bevételét már több ízben bejelentették, amerikai és brit tisztek utóbb elismerték, hogy a lakónegyedekben még folytak a harcok.

Az al-Dzsazíra szerint egyébként a Bászrára mért szombati légicsapások több mint ötven iraki, köztük számos civil életét oltották ki. Az arab tévé az első képeket sugározta a polgári áldozatokról, beleértve gyermekek szétszaggatott holttestét.