Eleonóra
-1 °C
2 °C

Életfogytiglan Anna Lindh gyilkosának

2004.03.23. 14:24
A kiszabható legsúlyosabb büntetésre, életfogytiglani börtönre ítélték Mijailo Mijailovicot, aki tavaly szeptemberben meggyilkolta Anna Lindh svéd külügyminisztert.
Mijailo Mijailovic
fotó: EPA
Életfogytiglanra ítélték kedden Anna Lindh svéd külügyminiszter gyilkosát. A szerb bevándorlóktól származó 25 éves Mijailo Mijailovic tavaly szeptemberben késsel halálra sebezte a testőrök nélkül vásárló politikust egy stockholmi áruházban.

A bíróság a fiatalembert bűnösnek találta gyilkosságban. A gyilkos beismerte tettét, de tagadta emberölési szándékát, és zavaros pszichés indítékokra hivatkozott.

A bíróság ítéletében hangsúlyozta, Mijailovic tettének elkövetésekor tisztában volt azzal, mit tesz. "Két kezével markolta meg a kést, és teljes erőből szúrt - áll a bírósági indoklásban - a seb helye, illetve nagysága pedig nyilvánvalóvá teszi, a cél a gyilkosság volt."

Apját is megkéselte

Az ügyész korábban elutasította Mijailovic védekezését, miszerint nem a külügyminiszter volt a célpontja. Mijailovic védője szerint azonban "senki sem tudhatta, hogy Lindh aznap az NK áruházba megy", így a támadás a véletlen műve volt.

Anna Lindh
Mint mondta, védence a támadás idején be volt gyógyszerezve, és segítséget is kért pszichés zavarai miatt. Véleménye szerint védence az áldozat, mivel nem kapott megfelelő kezelést elmezavarára. Az elmeszakértői vizsgálatok korábban megállapították a férfi beszámíthatóságát.

Mijailovic Svédországban született szerb nemzetiségű szülőktől. Zaklatott gyerekkora volt, hat évvel ezelőtt megkéselte édesapját, aki túlélte a támadást. Az akkori pszichiátriai értékelés szerint Mijailovic beszámítható, de "nagy szüksége van pszichiátriai és pszichoterápiás kezelésre".

Anna Lindh Svédország egyik legnépszerűbb politikusa volt; úgy tekintettek rá, mint az ország egyik lehetséges jövendőbeli miniszterelnökére.

Az elmarasztaló ítélet várható volt, miután a stockholmi körzeti bíróság a múlt héten beszámíthatónak nyilvánította a szerb származású férfit.