Pattanásig feszült hangulat az arab csúcs előtt

2002.03.24. 17:11
Szíriában egymilliós, államilag támogatot demonstrációval, Jemenben pedig hasonló, de kisebb méretű tüntetéssel "hangoltak" az Arab Liga jövő heti csúcstalálkozójára.
Damaszkuszban egymilliós, a jemeni Szanaaban vasárnap több tízezres tömeg vonult utcára, hogy a palesztin ügy támogatására szólítsa fel a március 27-én összeülő Arab Liga képviselőit. Jasszer Arafat bejelentette, hogy inkább lemond a csúcstalálkozón való részvételről, mint hogy Rámalláh elhagyása feltételeként beleegyezzen Izrael igazságtalan tűzszüneti ultimátumába.

Államilag támogatott demonstráció

Iráni-palesztin kapcsolat
A The New York Times vasárnapi száma szerint amerikai és izraeli hírszerzési illetékesek arra a következtetésre jutottak, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető titkos szövetséget kötött Iránnal. E szövetségkötés jegyében Irán nehézfegyvereket és dollármilliókat juttat palesztin csoportoknak, amelyek gerillaháborút folytatnak Izrael ellen. Jaszir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter hazugságnak nevezte a palesztin-iráni szövetségről szóló állításokat. Azt mondta, hogy Izrael, amikor bajban van, másokat próbál hibáztatni.Tagadta az Arafattal való iráni katonai együttműködésre vonatkozó állítást Ali Samhani iráni védelmi miniszter is.

"Gyilkos Saron, arabok ontják ki a véred!", "Bojkottáld az amerikai árukat!" és hasonló feliratú transzparensek alatt vonult Damaszkusz utcáira mintegy egymillió szíriai, akik a város Omajjád terén lelkesítő beszédeket is meghallgattak. A szíriai kormányzat rendelkezésére aznap a közhivatalok és iskolák nem nyitottak ki, hogy minél többen részt vegyenek az egyébként a kormányzó Baasz párt által is támogatott tömegdemonstráción, amelyet a televízió és a rádió is élő adásban közvetített. A megmozdulás vezérszónóka arra szólította fel a szerdán Bejrútban tárgyalóasztalhoz ülő arab vezetőket, hogy "olyan döntéseket hozzanak, amelyek rákényszeríthetik a cionista ellenséget csapatai kivonására a megszállt arab területekről, és hogy felszámolja ottani telepeit"

Fókuszban a szaúdi terv

A jemeni Szanaaban diákok tízezrei tüntettek az izraeli politika ellen, egyesek amerikai és izraeli lobogókat égettek, és a terrorizmust támogató államoknak nevezték azokat. Ali Abdullah Szaleh jemeni államfő szerint az Arab Liga találkozójának tematikáját várhatóan uraló szaúdi tűzszüneti terv elfogadható, de tovább kell fejleszteni és azt arab küldöttségnek kell az Egyesült Államokban és az ENSZ-ben képviselni, hogy a korábbi tervekhez hasonlóan ne jelentéktelenedjen el. A szaúdi tűzszüneti terv célkitűzése szerint az izraeli és palesztin fél között ismét elkezdődhet a kapcsolatok felvétele, ha az izraeli hadsereg kivonul az 1967-ben megszállt palesztin területekről.

Kés a torkon

Ariel Saron izraeli miniszterelnök a vasárnapi kabinetülés után ismét megerősítette, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető csak abban az esetben hagyhatja el a blokád alá vett Rámalláhot, ha garanciát vállal az erőszak beszüntetésére. Mohammed Dahlan, a gázai palesztin biztonsági szolgálat vezetője közölte, hogy rendkívül fontosnak tartják Arafat megjelenését a bejrúti csúcson, de "ha a kérdés (az utazási engedély feltétele) kés lesz a palesztin küldöttek torkán", akkor inkább feladják az utazási tervet. A palesztin hatóság megtagadta az izraeli kormány követelését, hogy szolgáltassa ki az izraeliek elleni merényletekkel vádolt palesztinokat.  • Vennék
  • Személyi kölcsön