Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Pokolgép a francia vasúton

2004.03.24. 20:06
Működésképtelen, házaligos pokolgépet talált egy francia vasutas a Párizs-Bázel vonalon. A robbanószerkezet felépítése nem azonos az AZF nevű szervezet által Limoges-nál elhelyezett bombáéval. Délután válságtanácskozásra ültek össze a biztonsági erők szervezett bűnözés elleni és terroristaelhárító részlegeinek illetékesei.
Házi készítésű pokolgépet talált egy vasúti alkalmazott a Párizs-Bázel vonal Troyes francia városhoz közeli szakaszán, a sínek alá rejtve szerda délután.

A 20-szor 20 centiméteres átlátszó műanyagdobozban elhelyezett, nitrát és gázolaj keverékéből összeeszkábált robbanóeszközhöz hat gyújtószerkezetet és egy egyszerű konyhai órát csatlakoztattak, a detonátor azonban nem volt működőképes állapotban. Egyelőre nem tudni, hogy az elkövetők kapcsolták ki a szerkezetet, vagy műszaki hiba következtében bénult le.

A francia belügyminisztérium közleménye szerint a primitív eszköz nem egyezik azokkal a bonyolult kiképzésű bombákkal, amelyek felrobbantásával a titokzatos AZF csoport fenyegetőzött március elején ötmillió dolláros váltságdíjat követelve a francia államtól. A délutáni órákig senki nem jelentkezett követeléssel.

Az AZF nem jelentkezett

A párizsi belügyminisztériumban délután válságtanácskozásra ültek össze a biztonsági erők szervezett bűnözés elleni és terroristaelhárító részlegeinek illetékesei, a rohamrendőrség és a csendőrség vezetői.

Az SNCF állami vasúttársaság bejelentette, hogy újabb nagyszabású ellenőrzést hajt végre a 30 ezer kilométeres vasúthálózaton.

A március elejei vasútrobbantási fenyegetés idején 10 ezer SNCF-alkalmazott másfél nap alatt járta végig a sínhálózat minden méterét, de nem találták meg azt a kilenc bombát, amelynek elhelyezéséről az AZF csoport előzőleg levélben tájékoztatta a belügyminisztériumot és az Élysée elnöki palotát. A korábban ismeretlen szervezet azóta nem hallatott magáról.