Klaudia
-4 °C
2 °C

Nincs víz Bászrában

2003.03.27. 18:39
Bászrában továbbra sincs elegendő ivóvíz, ezért a lakosság tömegével fordul a várost körülzáró brit katonákhoz segítségért. A szövetségesek bombázásait okolják a vízellátás megszűnéséért a lakosok. Nem tisztázottak a felkelésről szóló hírek, Baath milicisták szervezik újra a védőket. 14 tankot semmisítettek meg a britek csütörtök reggel, de megcáfolták a tömeges bászrái kitörésről szóló korábbi híreket.
Mégsem törhetett ki felkelés Bászrában, ellentétben a tegnapi híradásokkal. A helyzet tisztázatlan. Kedd éjszaka hírek érkeztek a városból, miszerint lakosok egy csoportja szembeszállt az iraki hadsereggel. A benyomuló britek az iraki katonák által tűz alá vett lakosokat láttak, mire tüzet nyitottak a katonákra.

Zűrzavar vagy lázadás

Más híradások gyújtogatásokról és nagyobb felvonulásról adtak hírt. A britek közölték a lakossággal, csak a város falain kívül tudnak nekik segíteni. Az eseményekről ott tartózkodó riporterek számoltak be, akik benyomultak a brit katonákkal, de az al-Dzsazíra valamint egy brit katonai szóvivő is cáfolt a híreket, írja a CNN.

A szövetségesek számoltak egy esetleges siíta felkeléssel. A dél-iraki város, amelyben nagy számban élnek siíták, egyik központja az Öböl-háború idején kitört felkelésnek, amelyet Huszein erői levertek, ám akkor a Bush-adminisztráció nem sietett a város segítségére, a lakosság ezért bizalmatlan a szövetségesekkel szemben.

A bombázás is okozhatta a vízhiányt

A szövetségesek bombázták le a vízellátó rendszert, állítja egy iraki szóvivő és több helyi lakos - írja a Los Angeles Times. Chris Vernon, a brit hadsereg századosa sajtótájékoztatóján elmondta, nem értik, hogyan történt, és vizsgálják az ügyet, de őszintén nem hiszek, hogy ők lehettek.

A vízhiány okozza a legnagyobb problémát a lakosság számára, drámai helyzetről számolt be az iraki egészségügyi miniszter, Umid Midhat Mubarak. A vízhiány körülbelül kétmillió embert közvetlenül veszélyeztet. Az egyik segélyszervezet munkatársa arról számolt be, nincsen sehol az a 6 hónapig elegendő élelmiszerkészlet, amelyről az iraki információs minisztérium beszélt. Vizet egyelőre a folyóból szereznek, amelynek vizét tablettákkal tisztítják, de folyamatosan fennáll a kolera és a vérhas járvány kitörésének veszélye. Az al-Dzsazíra úgy értesült, helyreállt a víz és az áramszolgáltatás, de ezt más hírforrások nem erősítették meg.

A városban a vöröskereszt munkatársai segítenek a vízellátási rendszer helyreállításában. Sokan az élelemhiány miatt hagyják el a várost. A heves harcok miatt azonban kevés az esély az életkörülmények javítására, a helyiek a beígért segélyszállítmányokat hiányolják.

Egy brit katonatiszt adatai szerint csütörtök reggel négy óra leforgása alatt mintegy 3000 ember haladt át a városból kivezető hídon, és mindnyájan vizet kértek. A nagyobb segélyszállítmányok (a térségben összesen úgy 130 ezer tonna) csak az umm-kaszri kikötő aknátlanítása után várható.

Ismerkedni próbálnak a katonák

Megpróbálja megnyerni a lakosságot a város köré vont brit hadsereg. "Beszélgetünk velük, segélyeket szállítunk és megpróbálunk nem agresszívnek tűnni." - nyilatkozta a CNN-nek Chris Vernon. Az iraki hatóságok 18 teherautóból álló segélykonvojt indítottak Bagdadból a körülzárt dél-iraki város felé. Komolyabb segélyszállítmány még nem érkezett.

Nem lövi a lakóépületeket a civil lakosság védelmében a brit tüzérség, ezért beszámolóik szerint az iraki ellenállás oda vetette be magát, élő pajzsként a lakosságot használják fel. Egyelőre nincs hír arról, hogy betörne a hadsereg a városba. A város környéki csapatokat mutató tévéadások a tankok mellett álldogáló, esetenként azon üldögélő lakosokat is mutattak.

Nincs adás

Működésképtelenné tették a helyi állami rádió- és tévéállásokat, azzal a céllal, hogy megszűntessék a kapcsolatot a főváros és Bászra között. A bagdadi tévéállomást ugyancsak a mai nap folyamán bombázták amerikai gépek. Nem a lakosság tájékoztatásának megakadályozása, hanem a az iraki hadvezetés kommunikációjának nehezítése a cél, közölte újságírókkal szövetséges erők katari központi főparancsnokságán Vincent Brooks a nap folyamán.

Brit páncélosok győzelme

Tizennégy T-55-ös iraki tankot semmisített meg egy UK Challenger 2-ből álló brit páncélos egység csütörtök reggel, számolt be több tudósítás. Ez volt a brit hadvezetés legnagyobb páncélos csatája a 2. Világháború óta. A megsemmisített iraki csapat dél-keleti irányban, Umm-Kaszr felé tartott.

Ugyanakkor megcáfoltak azt az értesülést, miszerint szerda éjszaka 100-120 (a CNN szerint 70) iraki páncélos és egyéb jármű hagyta volna el a várost. Mint később kiderült csupán három tankról volt szó, amelyet a britek megsemmisítettek - nyilatkozta Geoff Hoon, brit védelmi miniszter. Ugyanakkor továbbra is kérdéses, vajon milyen céllal indultak el az iraki csapatok a nyílt terepen, feladva a biztonságosnak számító városi fedezéket.

Sir Marshal Burridge, a térségben lévő brit erők parancsnoka katari sajtótájékoztatóján közölte, a Baath párti fegyveresek kivégzésekkel statuálnak példát azoknak az irakiaknak, akik nem akarnának harcolni. Összeszedik az embereket, a tankokba ültetik őket, és kiküldik harcolni, vagyis megpróbálják újraszervezni a városban rekedt reguláris hadakat.