Nem igazi front az északi front

2003.03.27. 21:19
Ezer ejtőernyős nem képez komoly harci erőt, nehézfegyverzet odaszállítása esetén csak jövő héten indulhatna támadás, derül ki elemzők értékeléseiből. A deszantegységek a nap folyamán érkeztek iraki kurdisztáni területre, az amerikai hadvezetés nem beszél pontos terveiről.
Az elemzők egyetértenek abban, hogy komoly harcok megvívásához kevés az ezer ejtőernyős, ezért nem lehet olyan frontról beszélni, mint amelyek délről nyomulnak Bagdad felé. Arra alkalmasak, hogy "növeljék a szövetségesek lehetőségeinek számát és az iraki hatalom fenyegetettségét. Egy dandár jelenléte jelentősen megváltoztatja a háború dinamikáját. És emellett támadásra is használható" - véli a Jane's Defence Weekly elemzője.

A katonák már hozzáfogtak egy repülőtér létesítéséhez, amelyen erősítés érkezhet. A Reuters szerint a kérdés az, hogy mekkora erősítés, és milyen fegyverzettel. A londoni Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) elemzője Christopher Langton úgy gondolja Bagdad megszállásaában már nem vesznek részt, ugyanis "ahhoz már késő van". A déli csapatok 100 kilométerre vannak jelenleg Bagdadtól, az északon landolt ejtőernyősök, akik Basur közelében, a kurd fővárostól, Erbiltől 75 kilométerre értek földet 300-350 kilométerre lehetnek.

Az amerikaiak korábban Törökországi bázisokról szerettek volna Észak-Irakba jutni, de a török kormány nem engedett amerikai kérésnek. Az iraki ellenállás váratlan keménysége miatt döntöttek a deszantosok bevetése mellett. Wesley Clark nyugalmazott őrnagy, a CNN elemzője szerint egy "kicsivel tovább" fognak tartani az északi hadműveletek, de ennek valószínűségét már a kezdetektől 30%-40%-osra tervezte az amerikai vezetés.

Jelentős iraki támadástól nem tartanak az amerikaiak, Donald Rumsfeld, amerikai védelmi miniszter, súlyos következményeket helyezett kilátásba, utalva a légteret teljesen uraló szövetséges légiflottára.  • Tippek
  • Hírek