Ödön
2 °C
11 °C

Szétvertek egy kétezres tüntetést Minszkben

2008.03.27. 00:18
25 ellenzéki vezetőt elzárásra, 40 tüntetőt komoly pénzbüntetésre ítélt a rögtönítélő bíróság, miután az 1918-as minszki népköztársaságra emlékeztek a fehérorosz fővárosban.

Elzárásra és pénzbüntetésre ítéltek szerdán Minszkben több olyan fehérorosz ellenzéki személyt, akik hétfőn részt vettek egy megemlékező tüntetésen.

A megmozdulást az 1918-ban kikiáltott, rövidéletű független Fehérorosz Népköztársaság emlékére rendezték meg Minszk központjában.

A hatóságok azonban nem engedélyezték a felvonulást, aminek 2 ezer résztvevője a történelmi piros-fehér-piros fehérorosz, valamint európai uniós zászlók alatt, "Szabadság", "Függetlenség", "Éljen Belarusz", "Le Lukával" (Aljankszandr Lukasenka államfővel) kiáltásokkal a Függetlenség sugárúton haladt. Ekkor a rohamrendőrök gumibotokkal ütlegelni kezdték a tüntetőket, főként a fiatalokat.

A rögtönítélő bíróságok mintegy 25 ellenzéki vezetőt kétheti elzárásra ítéltek. Mintegy negyven tüntetőre pedig 500 dollárnak (100 ezer forintnak) megfelelő pénzbírságot róttak ki. Ez az összeg Fehéroroszországban viszonylat tetemesnek számít, mivel a volt szovjet köztársaságban az átlagbérek 350 dollár körül mozognak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?