István, Vajk
19 °C
33 °C

Szétvertek egy kétezres tüntetést Minszkben

2008.03.27. 00:18
25 ellenzéki vezetőt elzárásra, 40 tüntetőt komoly pénzbüntetésre ítélt a rögtönítélő bíróság, miután az 1918-as minszki népköztársaságra emlékeztek a fehérorosz fővárosban.

Elzárásra és pénzbüntetésre ítéltek szerdán Minszkben több olyan fehérorosz ellenzéki személyt, akik hétfőn részt vettek egy megemlékező tüntetésen.

A megmozdulást az 1918-ban kikiáltott, rövidéletű független Fehérorosz Népköztársaság emlékére rendezték meg Minszk központjában.

A hatóságok azonban nem engedélyezték a felvonulást, aminek 2 ezer résztvevője a történelmi piros-fehér-piros fehérorosz, valamint európai uniós zászlók alatt, "Szabadság", "Függetlenség", "Éljen Belarusz", "Le Lukával" (Aljankszandr Lukasenka államfővel) kiáltásokkal a Függetlenség sugárúton haladt. Ekkor a rohamrendőrök gumibotokkal ütlegelni kezdték a tüntetőket, főként a fiatalokat.

A rögtönítélő bíróságok mintegy 25 ellenzéki vezetőt kétheti elzárásra ítéltek. Mintegy negyven tüntetőre pedig 500 dollárnak (100 ezer forintnak) megfelelő pénzbírságot róttak ki. Ez az összeg Fehéroroszországban viszonylat tetemesnek számít, mivel a volt szovjet köztársaságban az átlagbérek 350 dollár körül mozognak.