Kifizetődőbb az elfogult műsorpolitika

2003.03.28. 12:40
A hazafias propaganda sugárzását külön tanácsadók javasolják az amerikai tévé és rádióállomások szerkesztőségeinek, nem kifizetődő ugyanis a háborúellenes tartalom - áll a Washington Post elemzésében. A háború hetven százalékos támogatottsága ellenére, Vietnám óta nem voltak ekkora háborúellenes megmozdulások az Egyesült Államokban.
Számos kritika érte az utóbbi héten az amerikai rádió és tévétársaságokat amiatt, hogy éppoly elfogultak az amerikai háborús politika iránt, mint az iraki tévéadások Huszein rezsimje felé. A háború támogatottsága az Egyesült Államokban jelenleg hetven százalék körüli (a háborúban részt vevő országok között a legmagasabb), ezért az ellenzéki vélemények megszólaltatása elriasztja a közönséget, okoskodnak a tanácsadó cégek.

"Játssza le a nemzeti himnuszt minden egyes nap egy különleges időpontban" - tanácsolja egy, magát a világ legnagyobb tanácsadójának tartó cég a háború kapcsán szétküldözgetett kisokosában. "Hassanak az érzelmekre", vagyis sugározzanak tiszteletet keltő, dicsőséges és érzelmes hazafias dalokat.

Kevesebb lelkesedéssel tudósítanak háborúellenes tüntetésekről a tengerentúli híradások, miközben az iraki háborút elutasítók száma a vietnámi háborúk óta nem volt ennyire magas, sőt a két háború első napjait összevetve, a mostani megmozdulások jóval jelentősebbek. Ezzel párhuzamosan George W. Bush elnök népszerűsége és a háborút támogatók aránya is magas.

Egy másik tanácsadócég felmérések alapján erőteljesebb álláspontot fogalmazott meg: "A háborúellenes tiltakozások egyenesen az állomás bevételeit veszélyeztethetik." Az amerikai közönség 14 százaléka találja úgy, hogy a média nem fordít kellő figyelmet az eltérő véleményekre, és csak 13 százaléka a megkérdezetteknek hiányolja egyáltalán ezeket a tartalmakat. A felmérés beszámol arról is, a tudósítások megfeledkeznek a békeszervezetek és tüntetők megmozdulásairól, az aktivisták a tudósítások elfogultságát kritizálják.

Az idősebb férfihallgatóságot magukénak tudó rádiók esetében a legkritikusabb a helyzet. Ezek a rádióállomások a hallgatók elvesztésétől félve beszélgetős műsoraikban kerülik a nem hazafias megszólalásokat. "Ezek a vélemények veszélyeztetik a háborús erőfeszítéseket", áll egy tanácsadói levélben. A beszélgetős műsorok meghívott szakértői között pedig csak katonai szakértők és háborús veteránok szerepelnek.

Jim Farley, az egyik legnépszerűbb washingtoni rádióállomás hírigazgatója a Washington Post kérdésre válaszolva elmondta, fontosnak tartja, hogy bemutassák az eltérő véleményeket is, de ehhez a hallgatókkal és a gazdasági sarokszámokat szem előtt tartó tanácsadókkal is meg kell küzdeni. Ő mégsem kívánja követni ezeket az utasításokat, mert az ilyen tanácsok "az újságíró vérmérséklete ellen valók."  • Hírek
  • Hírek